След тежки 12 часови преговори министрите на финансите от Еврозоната се споразумяха за създаването на банков съюз, който ще даде на Брюксел нови правомощия, които да гарантират, че фалиращите банки няма да повличат след себе си икономиката, предадоха агенциите.

Споразумението предвижда създаване на механизъм за решаване на съдбата на изпаднали в затруднение банки, като целта е да се защитят интересите на данъкоплатците.

Новият режим ще влезе в сила от началото на 2016 г. и ще се прилагаза над  300 банкиот Еврозоната.

Това е “паметен ден”, написа в “Туитър” европейският комисар за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние. “Говорим за революционна промяна в европейската банкова система. Данъкоплатците ще бъдат спасени от необходимостта да плащат, за да спасяват затънали банки”, каза още Барние. 

Ключовият пункт по съглашението за създаване на банков съюз бе Единният механизъм за решаване на проблеми (Single resolution Mechanism, SRM), позволяващзакриването на банки на ръба на банкрута и създаването на режим за защита на вложителите. 

Предвижда се създаване на “ликвидационен съвет”, съставен от представители на страните членки, който ще решава дали дадена банка да бъде рекапитализирана или ликвидирана. 

Ден по-рано на срещата на еврогрупата бе договорено, че банковите депозити до 100 хил. евро вече ще се покриват със средства, заделени от самите банки, като по този начин се елиминира рискът за вложителите. 

Постигнатото споразумение изисква от всяка държава членка на eврозоната в рамките на 10 години да създадегаранционен фонд на стойност 0.8% от всички гарантирани депозити. 

Подготовката за създаване на банков съюз започна след избухването на световната финансова криза през 2008 г. Тогава спасяването на редица крупни банки бе осъществено за сметка на данъкоплатците. 

Очаква се съглашението за създаване на банков съюз да бъде подписано от лидерите на страните членки на ЕС на двудневната им среща, която започва в четвъртък. 

Правилата на банковия съюз ще бъдат задължителни за 17-те страни от еврозоната. Останалите 11 държави от ЕС, използващи собствена валута, при желание също ще могат да се присъединят към банковия съюз.