Президентът Росен Плевнелиев гласува малко след 10:30 часа. След като пусна своята бюлетина, той заяви, пред медиите: “Европейският съюз е символ на мир, на демокрация и на човешко развитие и свободи.

Той гарантира всичко това, към което българските граждани се стремят – върховенство на закона, а не на връзките и зависимостите”.

ЕС гарантира работещи за всички институции, обърнати с лице към хората, а не институции в подкрепа на хора с връзки. “Затова

ЕС е нашето семейство и нашето бъдеще.

Това е заветът на нашите възрожденци и будители – нека не забравяме, че гласът на всеки е важен и за това, че ние се кълнем в Лески, в Апостола, в будителя, но те ни завещаха да сме достоен член на европейското семейство и да бъдем равни на европейските народи”.

По думите му, и тази цел не е постигната – тя няма как да е постигната, ако България не си намери достойно представителство в ЕС и ако българите не гласуват.

“Гласът на всеки е важен и аз апелирам, нека всеки да отиде до избирателната секция, да гласува за демокрация, за човешки свободи и за изпълнение на заведа на дедите – да бъдем европейци и да бъдем достойни”, каза още президентът Росен Плевнелиев.

Надявам се нашите 17 депутати да работят за по-единна, по-солидарна Европа в един свят на много нови предизвикателства и рискове, така че с тези усилия да успяват да намират българския национален интерес.

Това каза

министър – председателят Пламен Орешарски

пред журналисти, след като упражни своя вот в Професионалната гимназия по аудио-, видео- и телекомуникация “Александър Степанович Попов” на бул. “Сливница” 10.

Той отбеляза, че за разлика от други избори, тези са важни не само за нас, но и за цяла Европа и в този аспект гласуването е отговорност пред всички европейски граждани.

Премиерът каза, че след избора ще покани всички евродепутати, за да обсъдят техните индивидуални политически нагласи и как да работят по-ефективно за интересите на българските граждани.

Интересът на българските граждани е по-бърз икономически растеж и по-добро благосъстояние на всички, а в този контекст е важно да имаме единни позиции и да позабравим стари практики взаимно да се клеветим, заяви премиерът

Той посочи, че първите данни от тази сутрин показват сравнително висока активност и изрази надежда тази тенденция да продължи. Премиерът Орешарски отговори отрицателно на въпроса дали е гласувал с преференции.