Държавните енергийни дружества имат блокирани 160 млн. лв. в затворената през юни “Корпоративна търговска банка” (КТБ) и се търсят различни варианти за спасяване на по-голямата част от сумата като най-вероятно това ще става чрез договори за цесии, при които вложител в банката продава своите вземания в редуциран размер на клиент на КТБ с кредит за погасяване. Това стана ясно от думите на служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов в отговор на въпрос по време на парламентарния контрол в четвъртък.

По-късно по време на представянето на отчета си като служебен министър Щонов изрази надежда, че по тази схема ще бъдат спасени поне една трета от блокираните в КТБ средства на енергетиката.

Ден по-рано вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева каза, че ако предишното служебно правителство, в която тя отново участваше, не е било приело постановлението, задължаващо държавните предприятия да държат само до 25 на сто от парите си в една банка, то в КТБ са щели да бъдат затворени 760 млн. лв само от енергийните държавни дружества.

Според изнесените от Щонов сега данни става ясно, че “Българският енергиен холдинг” има затворени 44.103 млн. лв. в КТБ, а дъщерните му “Мини Марица – Изток” – 18.103 млн. лв.

ТЕЦ “Марица-изток 2” – 1.441 млн. лв., “Булгаргаз” – 17.336 млн. лв., “Булгартрансгаз” – 55.133 млн. лв., НЕК – 14.317 млн. лв., АЕЦ “Козлодуй” – 4.560 млн. лв., а “Електроенергийният системен оператор” – 4.818 млн. лв. Държавното предприятие “Радиоактивни отпадъци” също има блокирани средства, но те са едва 259 хил. лв.

От думите на Щонов стана ясно, че три държавни дружества от енергетиката са държали повече от позволените им 25% от парите си в КТБ към момента на поставянето й под специален надзор. Това са “Мини Марица-изток” (48%), “Булгаргаз” (98%), “Булгартрансгаз” (45%).

Причините за нарушаването на приетите правила са различни, но в общия случай става дума за получени плащания от други компании, с които вече не е можело да се оперира след затварянето на банката, посочи Щонов.

В случая с мините ставало дума за специално открита след обществена поръчка набирателна сметка, парите от която ще се използват в бъдеще за рекултивация на рудниците след изчерпването на въглищните запаси в тях, обясни министърът.

Служебното правителство е обсъждало различни варианти за спасяване на парите на държавните фирми в затворената КТБ в случай на отнемането на лиценза им, съобщи още Щонов пред депутатите. Сред тези мерки са били и цесии – подобно на тези, които правят физически лица и частни фирми.

Според Щонов блокираните средства на НЕК в КТБ не могат да са причина за увеличение на цените на електроенергията, тъй като блокираните 14 млн. лв. са малка част от средствата, които на година преминават през компанията

“На година през НЕК минават между 2.5 и 3 млрд. лева, т.е. това са пари, които се събират от клиентите и се плащат на производителите на електроенергия. Тъй като има разлика в цените, се получава дефицит от около 900 млн. лева преди последното увеличение на цената на електроенергията”, посочи Щонов в пленарната зала.

На затворените в КТБ пари на енергетиката трябва да се гледа като на затворен капитал, който затруднява работата на дружествата, но не може да е препъни камък за тяхната работа, каза той по-късно пред журналисти.

“Направили сме всички възможно за спасяване на парите. Зависи как ще се процедира с изплащането на влоговете след отнемането на лиценза на КТБ”, допълни служебнвият министър и подчерта, че е много важно е да се проследи къде са отишли всички тези необзепечени средства в банката.