Държавата ще плаща само за един учебник – този,който учителят ще избере, обяви председателят на комисията по образование в парламента Милена Дамянова (ГЕРБ).

”Принципите на дясната политика в образованието са децентрализация и повишаване на ролята на училищното самоуправление. Не можем да поставим българския учител в ситуация, в която да няма избор. Най-важното, което трябва да се знае е, че държавата ще плаща само за един учебник – този,който учителят ще избере. Децата ще учат по един учебник и държавата ще купува само един учебник, а не всички, които са на пазара”, обясни Дамянова в сряда пред БНР.

Тя допълни, че е много важно какво пише в учебниците и затова следващата важна стъпка е промяната на учебните програми. 

По повод предложението държавата да плаща единния разходен стандарт и за учениците в частните училища, като сумата бъде приспадана от таксата, Дамянова заяви: ”Нашият основен аргумент е, че държавата не бива да дели децата си на държавни и на частни. Всички имат еднакви права и държавата трябва да ги защитава”.

”Още повече, че Комисията по дискриминация три пъти се е произнесла по този казус. Финансирането на децата в частните училища и градини на принципа парите следват детето, се прилага в Европа много отдавна. Има текстове, които казват, че частните училища и детски градини няма да имат право да събират такси за това, което държавата финансира. Това ще означава по-ниски такси и по-голям достъп до тези училища и детски градини”, посочи тя. 

На въпрос какво мисли за изявите на министър Тодор Танев, свързани с оценка на именити учени Дамянова посочи, че няма как да коментира личната позиция на министъра. ”Но знаете, че самият той оцени своите изявления като непремерени, извини се и се надявам нататък да се съсредоточим върху образователните реформи и това, което ни очаква не само по отношение на средното образование”, каза Дамянова.

По повод внесения от БСП алтернативен законопроект за образованието, Дамянова посочи, че левицата е внесла предложенията си на олимпийския принцип, за да се каже, че имат концепция.

”Техният законопроект не е разбаротван публично. Това не е техен приоритет, защото,ако беше, щяха да го внесат още миналата година. Целта е да се блокира приемането на новия закон. Тази цел може и да е политически приемлива, но е обществено недопустима”, коментира Дамянова.