Въпреки актуализацията на бюджета, редица организации остават без пари. Само дни след новото предложение за ревизия на бюджета се търсят поне 125 млн. лева.

Парадоксалното е че финансова дупка има дори там където се насочиха допълнително стотици милиони, съобщава Нова телевизия. В МВР до края на годината ще отидат допълнително 125 млн. лева. Явно обаче недостатъчни.

От КНСБ казаха твърдо „не” на актуализацията и излязоха с официална позиция против спестяванията, които се наложиха в последния момент. Искат обратно орязаните 4 млн. от министерството на културата. Над 12 млн. спешно са необходими и на напоителни системи. Там вече готвят протести. Пари трябват и на БДЖ, на Български пощи, на  Агенцията по горите, както и за ремонтите по пътищата.

Като се опитаме да теглим чертата излиза, че в някои ведомства може и да останат без заплати. Това е рискът, но го знаем само за онези, които се изправиха и казаха, че парите не им стигат. Т.е. може да има и други.

В благоевградския театър репетициите текат с пълна сила. Този сезон обаче думите „наспахте ли се момчета” са насочени не само към публиката, а и към управляващите.

„Няма пари и това е положението”, казва управителят Рашко Младенов. А резултатът е стари декори, стари костюми и минимални заплати.

Ако синдикатите спешно поискаха 40 млн., от МВР обявиха, че ще спестят почти 100 млн. до края на годината. Защото допълнително отпуснатите им 125 млн. лева не запълват дупката. Откъде ще се реже – не стана ясно.

Изводът – новият вариант на бюджета успя да обедини културата и силата. А на разочарованите  управляващите отговориха, че няма как да се угоди на всички. Шанс да се намерят липсващите пари още има, защото актуализацията още не е гласувана в парламента.