Като “една огромна лъжа” определи енергийният министър Драгомир Стойнев твърденията, че промените в българското законодателство, касаещи газопровода “Южен поток”, са правени под диктовката на “Газпром”.

“Както видяхте и по изнесените документи – става дума за едно предложение, направено както от страна на “Южен поток транспорт”, така и на Българския енергиен холдинг. Но искам да кажа, че финалният вариант на закона, който в момента е внесен в Парламента, по никакъв начин не се покрива с тези предложения”, каза Стойнев, цитиран от ”Дневник”.

Той обясни как опозицията може между първо и второ четене на Закона за енергетиката да направи своите предложения. Според него промените в закона, които Реформаторския блок определя като услуга за ”Газпром”, всъщност са запълване на законодателен вакуум.

“Това, което в момента е внесено за разглеждане, отговаря юридически на всички газопроводи от трета страна до Европа. Тук става въпрос единствено за “дупка” в нашето законодателство относно газопровод в морската му част, тъй като ние досега не сме имали такъв случай”, каза енергийният министър.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма допълни, че през следващата седмица в България ще пристигнат европейски енергийни експерти, които ще се срещнат с българските си колеги по тези въпроси.

“Ще поканим народни представители и от опозицията ако желаят да се запознаят на място с възможностите трета страна да се включи в един морски газопровод под водата. Досега няма такъв газопровод никъде по света защото технически е невъзможно”, каза Стойнев. Според него опозицията се опитва да въвлече Европейската комисия във вътрешнополитически спор.

“Бившият премиер отново излъга, че едва ли не български газ не може да се транзитира по сухопътната част на газопровода “Южен поток”, каза министърът. Това не е истина защото България има подписано споразумение с “Газпром” за достъп до капацитета на тръбата на трета страна и това отговаря както на българския интерес, така и на европейския”, обясни той.

Като доказателство за това Стойнев припомни публикациите в руската преса от октомври м.г., озаглавени “Газпром клекна на София”. Според него причина за тези публикации е бил именно фактът, че досега никой не е осигурявал достъп на трета страна в сухопътната част от газопровода.

“Не мога да разбера защо и Реформаторският блок и ГЕРБ са толкова комплексирани от Европейската комисия. Членството в ЕС не означава отказ от национални политики или приоритети. ”Южен поток” не е на България. Този проект е на ЕС”, каза Стойнев.

След това той прочете през мобилния си телефон позицията на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер от петък вечерта, че ЕС не е съгласен енергийният сектор да влезе в списъка на възможните санкции срещу Русия.

Според Драгомир Стойнев тези думи означават, че въпреки кризата ЕС е готов да продължи газовото си партньорство. “Само че тук се опитваме, защото всеки гледа партийните си интереси и никой не мисли за националния, това да стане един основен вътрешнополитически спор”, обясни Стойнев.

Няма послание за спиране на газа

Драгомир Стойнев каза още, че до този момент няма категорично послание от страна на Русия за това за опасност от прекъсване на газовите доставки за Европа. Той допълни, че България е взела всички възможни мерки, за да обезпечи доставките на газ за страната за няколко месеца напред .

“Но от тук нататък трябва да започнем да работим за диверсификацията., каза Стойнев. И това е което правим. За съжаление заварихме интерконекторната връзка с Гърция така, както бяхме оставили през 2009г. Нищо не беше помръднало. Нищо не е направено и с интерконекторната връзка с Турция”, коментира министърът.

Не използвам ДКЕВР

Помолен за коментар на обвиненията, че използва ДКЕВР като политически инструмент и изкуствено задържане на цените на тока Драгомир Стойнев отговори по следния начин:

“Какво означава да използвам комисията? Тя е независим орган. ГЕРБ в техните мотиви за искане на вот на недоверие към правителството са написали, че е лошо да се намали два пъти цената на електроенергията, но ние мислим точно обратното”, каза министърът.