ДПС обеща на тютюнопроизводителите,че и един килограм тютюн няма са остане неизкупен.

След заседание на ръководството на движението лидерът на партията Лютви Местан коментира, че през май, когато производителите получат средствата, доходите им не само че няма да са по-ниски в сравнение с която и да е година от управление на ГЕРБ, а ще бъдат и по-високи.

Той обаче не се ангажира с колко отгоре ще са приходите на тютюнопроизводителите.

ДПС за пореден път даде това обещание на тютюнопроизводителите, които протестираха през последните няколко седмици с искане за по-висока изкупна цена на тютюна. Те дори изразиха съмнение за картел между фирмите изкупвачи.

Междувременно бившият земеделски министър Мехмед Дикме лансира пред Дарик идеята да бъдат проверени кухите квоти за тютюна с обяснението, че така, на база на референтен период лица, които вече не се занимават с производство на суровината, получават субсидии, и се ощетяват хората, за които това реално е поминък.

Депутатът от ДПС Ахмед Башев призна за проблема с „кухите квоти”, който облагодетелствал най-вече фирмите и заяви, че партията на всяка цена ще настоява за премахването на референтния период. Това е една несправедливост спрямо тези, които хранят семействата си с тютюн, смята Башев.