ДПС внесе в Народното събрание три законопроекта за т.нар. “Възродителен процес”, които трябва да премахнат давността за престъпленията на комунистическия режим и да заличат от регистрите насилствено дадените имена на българските мюсюлмани.

Секретарят на парламентарната група на движението Четин Казак заяви, че така ДПС иска да потвърди основополагащите си идеи и принципи.

Първият законопроект е за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. С него се предвижда да не се погасяват по давност престъпленията, извършени от комунистическия режим, включително и тези по т.нар. Възродителен процес.

Подобно предложение бе внесено в края на миналия парламент от ГЕРБ, но бе блокирано от БСП.

Тогава левицата обвини партията на Бойко Борисов в провокация, въпреки че в края на миналата година на общ митинг тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев се извини публично на българските турци за насилственото преименуване, предприето от Българската комунистическа партия, чийто правоприемник е БСП. Двамата с Местан се прегърнаха на трибуната.

Казак съобщи, че текстът на новото предложение е заимстван именно от текста на ГЕРБ. Той уточни обаче, че поправката е внесена само от депутати на ДПС и възможен намек за сближаване между двете партии не е коректен.

“Това е една доста болезнена за нас тема”, каза Казак.

Според ДПС, ако промените не бъдат приети, делото по т.нар Възродителен процес ще бъде окончателно прекратено поради изтичане на абсолютна давност. Казак припомни, че следственото дело от 1991 година вече почти 30 години виси в досъдебна фаза. Както всички престъпления на комунистическия режим у нас, така и насилственото преименуване на българските турци и депортирането им през 1984 – 1989 г., досега остават ненаказани.

С предложените от ДПС промени в Закона за гражданската регистрация и Закона за съдебната власт пък трябва да бъдат заличени от регистрите на ГРАО и регистрите на Централното бюро за съдимост на насилствено наложените по време на т.нар. Възродителен процес имена.

По думите на Казак в движението непрекъснато постъпват жалби от български граждани с турско-арабски имена, че при постъпки в общински служби за издаване на определени удостоверения или от бюрата по съдимост системно от тях се изисква наред с актуалното си име да посочват и името, което им е било насилствено наложено.

“Такова искане се възприема с изключителна болезненост, то накърнява честта и достойнството на тези граждани. За 24 години демокрация в България е крайно време по един дефинитивен начин да се прекратят подобни практики,”, каза Казак.

Заместник-председателят на ПГ на ДПС Тунчер Кърджалиев помоли внесените от ДПС законопроекти да бъдат приети не като провокация към обществото, а като една от последните стъпки за “изкореняване на онези атавизми от миналото, които останаха като
наследство от т.нар. Възродителен процес”.

“Убеден съм, че всички прогресивно мислещи партии, които са с непоколебима ценностна система, прегръщаща евроатлантическите ценности, ще приемат по подобаващ начин и ще подкрепят нашите законопроекти”, каза още той.