От КНСБ очакват подкрепа от ДПС да не се увеличава възрастта за пенсиониране.

„Имаме обща оценка за бюджета за 2015 година, че е консервативен и без мерки срещу дефлация”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

На среща между КНСБ и ДПС са били обсъждани предложенията на синдиката за земеделските производители и пенсионната реформа. Пламен Димитров каза, че две са предложените от тях мерки за повече приходи – криминализиране на укриването на неплащане на осигуровки и данък върху финансовите транзакции.

Повечето партии са подкрепили тези мерки, стана ясно от думите на Пламен Димитров. Само тези две стъпки могат да донесат допълнителни приходи от между 350 и 400 милиона годишно в данъчната система, а оттам – и в общите приходи, и да се запази 3% дефицит.

„Държим България да не влиза в наказателни процедури по свръхдефицит. Но считаме, че с тези мерки е възможно да се дофинансират здравеопазването, образованието. Парите, които някой мисли, че ще икономиса от увеличаването на пенсионната възраст, можем да ги съберем като допълнителни приходи. Очевидно ДПС има своите съображения по въпроса с увеличаването на минималния праг за земеделските производители. Тук имаме различия – считаме, че част от пенсионната реформа е равното третиране на всички работещи българи по отношение на вноските. Оттам нататък и полицаи, и военни, и земеделски производители трявба да имат своя принос, който да им дава поне гаранцията за минимална пенсия. Иначе някой друг я плаща тази пенсия – всички ние с вас, а това не е справедливо”, коментира Димитров.