Две от опозиционните парламентарни групи – на ДПС и на “Българския демократичен център” (БДЦ), ще гласуват против бюджета за следващата година, стана ясно от изявление на техни представители в неделя.

“ДПС ще гласува против бюджетите на държавата, на общественото осигуряване и на Здравната каса”, обяви председателят на социалната парламентарна комисия и депутат на ДПС Хасан Адемов. Още в петък лидерът на неговата партия заяви същото.

С обяснението, че това е “бюджет на мизерията”, лидерът на “България без цензура” Николай Бареков обяви, че БДЦ няма да гласува за него.

Адемов коментира пред БНР, че ДПС е против трите бюджета, не защото е опозиция, а защото в тях има доста притеснителни текстове, които продължават задълбочаващата се депресия и по никакъв начин не спомагат за по-добра социална защита, за по-високо ниво на потребление и на доходи.

Адемов смята, че заложеният ръст на икономиката от 0.8% е твърде скромен и предположи, че преизпълнението на приходите отново ще се преразпределя от правителството, а не от парламента. Той подчерта, че приходите в общественото осигуряване се увеличават със 150 млн. лв., в Здравната каса – с 220 млн., и тези пари ще се платят от бизнеса. Според него това не е стил на десните правителства. За ДПС има твърде много притеснителни текстове, които ще ограничават потреблението, по-конкретно – намерението да се увеличат минималните осигуровки на земеделските и тютюнопроизводителите от 240 на 420 лв.

“Социално и здравно осигуряване на земеделски производители и тютюнопроизводители нараства до 141.90 лв. или 1700 лв. годишно, което е със 730 лв. повече в сравнение с 2014. Този акт причинява безпокойство, напрежение и не на последно място съдържа в себе си протестен заряд, защото очевидно е, че една голяма част от земеделските производители ще отидат в сивия сектор”, каза бившият социален министър..

“Държавният бюджет за 2015 г. не трябва да бъде подкрепен, защото това е бюджет на мизерията, липсва визия и в него не са заложени никакви реформи”, заявява в съобщение лидерът на “България без цензура”. “Правителството и управляващата коалиция раждат всекидневни скандали и за съжаление не остава време, а и няма експертиза да се анализира най-важното – че ни очаква много лоша година за икономиката, бизнеса и безработицата. Българските граждани отново ще са изправени пред въпроса за оцеляването си”, смята Николай Бареков.