ДПС предлага банковите сметки на висшите политици да бъдат огласени. Лидерът на движението Лютви Местан посочи, че въпросът с Христо Бисеров е в ръцете на прокуратурата и отговорът ще дойде оттам.

“По отношение на висшите политици принципът, заложен в банковата тайна, трябва да отстъпи на друг публичен интерес, свързан с принципа “необходимо е да се знае”, каза Лютви Местан.

Затова ДПС настоява правителството и преди всичко министър-председателят Пламен Орешарски на едно от следващите заседания на съвета на лидерите на ЕС да инициират разработването и приемането на нарочен, общ европейски регламент, който впоследствие да се ратифицира от националните парламенти на всички държави членки на ЕС, с който банките да бъдат задължени да огласят банковите сметки на висшите политици.

Особено силен акцент в този общ европейски регламент трябва да падне и върху банковите сметки на висшите политици на ЕС в офшорните зони, каза Местан.

По думите му за висши политици могат да се приемат хората в списъка на заемащите длъжности, за които е задължително подаването на декларация към публичния регистър.