До 24 часа става ясно пада ли правителството. Това заяви в парламента Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт.

Причината за скандала в управляващата коалиция стана назначението на Орхан Исмаилов от Народната партия „Свобода и достойнство” за заместник-министър на отбраната. Партията е част от Реформаторския блок, а Исмаилов е бивш кадър на ДПС, но след това се присъедини към екипа на отцепниците – Касим Дал и Корман Исмаилов.

Междувременно ДПС защити назначението на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната и призова премиера Бойко Борисов да не влиза в заигравка на ксенофобска основа с различие от етнически, религиозен, езиков и културен характер. Този ход на ДПС наля допълнително масло в огъня и разпали още повече политическите страсти в управляващата коалиция.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обясни, че тази вечер ще има среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на срещата ще реши дали Патриотичния фронт ще оттегли подкрепата си за правителството и дали ще се ходи на нови предсрочни избори:

„Видя се, че двете етнически партии са същност двете страни на една и съща монета. Как ви се вижда тези партии, които декларират, че са на коренно противоположни позиции – едната демократична, другата проетническа? Ето вижте какво става! Те подкрепят кандидата на техните противници. Това е много показателно, защото показва, че тези две етнически партии същност играят една обща игра, така че много внимателно трябва българските политици занапред да продължават да си определят отношението към партията на Касим Дал и към ДПС. Явно, че това са две протурски партии, които работят в синхрон”, коментира Симеонов.

Той помоли да се изчака още 24 часа, защото по думите му трудно се взима решение за прекратяване на подкрепа, защото то може да доведе до събаряне на това правителство, може да доведе и до извънредни избори.

„Ние сме отговорни хора. Не сме циркаджии като някои други. Цялата отговорност върху кого ще падне?! Но от друга страна е въпрос на принципи, въпрос на предизборна платформа, на ангажимент към нашите избиратели. Ние не можем да отстъпим от този ангажимент. Не можем да допуснем на ръководни места в държавната администрация да се поставят хора – представители на етнически или протурски партии. Абсурд! За мен е ясно, че ДПС подкрепя представител на МПСД на Касим Дал. Уж бяха най-големите противници, а сега ги подкрепят. Питайте ги тях! Защо ги подкрепят? И двете са протурски партии, управлявани от Ердоган и от турското разузнаване, много ясно. Каквото им кажат, това ще правят”, заяви Симеонов.

„Достатъчно са красноречиви фактите с неговата фейсбук страница, която е изцяло написана на турски. И има едни кючеци, които се въртят там. Кючеците не са важни, всеки може да играе кючеци, колкото иска и където си иска. Част от фактите е трябвало да видите, ако проявявате истински интерес, а не да търсите жълтините и скандалите. Няма скандали. Човек на протурска партия е заместник на министъра на отбраната. Не търсете нищо повече! Но ако искате да потърсите повече информация, влезте в страницата му и вижте какво представлява. 35-годишен млад човек, цялата му кариера е била само от комисия на комисия. Колко време е работел някъде другаде? Прехвърлян, използвайки влиянието на ДПС. Той е бил кадър на ДПС. Като такъв е влязъл в едната комисия, в другата комисия. За какъв професионализъм говорим?!”, запита още Симеонов.

Корман Исмаилов от Реформаторския блок заяви в кулоарите на парламента, че категорично няма да оттеглят своя заместник-министър на отбраната Орхан Исмаилов:

„Не може един абсолютно подготвен, добър, качествен политик да създава напрежение. А напрежението не го създава той, напрежението е в други, които провокираха и направиха тази провокация. Ние не сме партия, която прави компромиси с кадрите, с политиците, с тяхната подготовка, квалификации и възможности. Управлението е отговорна работа и не бихме си позволили този лукс”, заяви Корман Исмаилов.

По думите ме е ясно, че ДПС са в политическа изолация и при всяка възможност те ще се опитат да излязат от тази изолация.

„Но намесата им е адекватна. Аз посъветвах зам.-министър Исмаилов да съди, ако това са думите на … и по-точно обвинението е, че е турски агент, че някакви такива абсурдни неща. Абсурдни обвинения, не ме карайте да коментирам! Наблюдавайте, правете вашите анализи и коментари безпристрастно! Господин Исмаилов е български гражданин с абсолютно всички права, възможности и качества за един такъв пост. Някои не харесват минаретата, други не харесват синегогите, трети не харесва късите подстрижки… не може с всеки да се съобразяваме”, допълни Исмаилов.

Междувременно в пленарната зала се взеха някои ключови решения. Министерството на инвестиционното проектиране, създадено от кабинета „Орешарски”, беше закрито, а функциите му преминаха отново в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това стана с поправки в Закона за устройство на територията, внесени от парламентарната група на ГЕРБ и приети от 43-ото Народно събрание на първо и второ четене.

В момента депутатите обсъждат предложението на Атака за намаляване на ДДС-то върху храните, лекарствата и учебниците.