От следващата учебна година новият Закон за училищното и предучилищното образование да влезе в сила. Такова намерение изрази образователният министър Тодор Танев по време на посещение в столичното 38-о основно училище „Васил Априлов”. По думите на министъра по проектите за закона трябва да има обществени дебати, но е възможно той да действа от учебната 2015/2016 година.

Министър Танев посочи, че в Закона за училищното и предучилищното образование може да влезе в сила от следващата учебна година: „Имаме време до следващата учебна година, по-добре е три пъти да кроим и един път да режем, за да не сбъркаме още веднъж”.

По думите на Танев законопроектът ще бъде поставен на обществена дискусия: „Хубаво е да има дебати и в тях да включим още страни – родителите, общините. Има групи по интернет, които са тематични. Политиките се правят от специалистите – държавният сектор, от бизнеса – тези, които са заинтересовани да помогнат икономически, и трето от гражданите, тези, които са потърпевши от това, което се прави”.

Тодор Танев подчерта, че предучилищна за 4-годишните трябва да има, но тя не трябва да бъде задължителна: „ За някои може би трябва да е по-императивно, за други – по-малко. Трябва да има и за под първи клас, трябва да има и много над първи клас, т.е. над университета. Трябва да има учене за цял живот”.