До края на януари ще е ясно дали ще бъдат направени корекции по приетите спорни пенсионни промени. Постигната е договорка в коалицията между ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт разговорите по направените законови промени в осигурителната система да продължат и едва след постигане на съгласие да се издаде Наредба за прилагането на закона, каза вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев пред Нова телевизия.

В същото време представители на пенсионни фондове намекнаха, че поправките имат за цел освен да запълнят дефицита в НОИ и да разчистят пазара.

Одобрените промени в Кодекса за социалното осигуряване предвиждат парите по личните сметки в частните пенсионни фондове да може да се прехвърлят в НОИ. Те бяха приети от Народното събрание в петък с гласовете на ГЕРБ, ДПС, трима от депутатите на бизнесмена Христо Ковачки и двама независими.

Останалите парламентарни групи се обявиха против, а Реформаторският блок и БСП се заканиха да сезират Конституционния съд.

Томислав Дончев: Имаше натиск промените да бъдат изтеглени

Имало е натиск предложените от ГЕРБ промени в осигурителната система да бъдат изтеглени, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия. Той отказа да посочи откъде са идвали тези опити, но уточни, че “естествено става дума за засегнати интереси”.

Според Дончев промените в осигурителната система са били разисквани от няколко месеца и са били залегнали е предизборната програма на ГЕРБ. “Тогава с нашите идеи бяха запознати и синдикати, и работодатели. Идеята е не да се пълни НОИ с парите на осигуряващите се българи за втора пенсия , а да им се даде алтернатива за избор, това е голямата цел и предимство”, каза вицепремиерът.

По промените в осигурителната система нямаше обществено обсъждане. Те бяха лансирани след среща на премиера Бойко Борисов със синдикатите и само за седмица бяха гласувани от парламента. Срещу тях дори имаше граждански протест организиран чрез “Фуйсбук”.

Дончев отбеляза, че още при създаването на коалицията за подкрепа на правителството е било ясно, че няма да има пълно съгласие по всички теми и за някои от тях ще се търсят и допълнително гласове от други парламентарни сили. “Много неща, които ги няма в общата ни декларация, ще се случат в бъдеще, ситуацията е динамична”, каза вицепремиерът.

Пенсионни фондове: Започна дискредитираща кампания

Срещу пенсионните фондове “започна дискредитационна кампания”, заяви Николай Марев, главен изпълнителен директор на ПОК “ДСК-Родина”.  “В момента тече война за това дали да има капиталови схеми, или да няма”,заяви Петкова, председател на УС на ПОК “Доверие”. Двамата  коментираха промените в пенсионната реформа пред Нова телевизия.

“Никой не знае какъв закон се прие”, заяви Даниела Петкова. По думите ѝ обаче ощетени ще са младите, на които им предстои да започнат работа за първи път след 1 януари 2015 г. и има риск те да бъдат лишени от “едни пари”.

За 40 години хора със заплата 800 лева и осигуряващи се за втора пенсия в частен фонд, ще получават малко над 19% по-голяма пенсия от тези, които са се осигурявали само в НОИ, каза Николай Марев. Според него е невъзможно ако веднъж си решил да се осигуряваш само в НОИ, после да се върнеш в частен фонд. “Това е все едно да направиш от омлет обратно яйце. Освен ако държавата не направи капиталови схеми”, заяви Марев. 

В края на миналата седмица индексите на БФБ паднаха, като така се обезцениха акциите на пенсионните фондове, отбелязаха двамата. “Това е само заради очакването, че ще се случи нещо”, коментира Даниела Петкова.

“По начина, по който се случи законът, очевидно целта е голяма. Иначе не биха си позволили да приемат закон, който става вече и политически въпрос”, допълни тя. По думите ѝ законът такъв какъвто е в момента ще обхване 30 000 младежи, които имат около 500 лева среден доход. Техните 5% ще отидат в НОИ, което ще докара допълнителни 4-5 милиона лева за година в осигурителния институт. „Тези 4-5 милиона могат ли да бъдат причина за всичко това”, попита Петкова. По думите ѝ истинската причина е 8-те милиарда, които в момента са в частните фондове.  

Двамата са категорични, че частен пенсионен фонд не може да фалира, защото парите са в банка попечител. “Апетитен е бизнесът, ако някой вижда в него повече управление на активи, отколкото само пенсионноосигурителното дружество”, коментира Петкова. Двамата намекнаха за разчистване на пазара. 

“През лятото беше регистриран един нов пенсионен фонд, за нас беше голяма изненада. Казва се “Утре””, заяви Марев. “Трябва да се съберат активите и да видим къде ще бъдат инвестирани”, допълни Петкова. 

Пенсионният фонд “Утре” беше регистриран през лятото и заработи през есента. Той е собственост на компанията за бързи заеми “Изи асет мениджмънт”, популярна с марката си “Изи кредит”.  Фондът е с капитал от 5 млн. лв. и се управлява от мениджърите на “Изи” – Станимир Василев, Неделчо Спасов и Кирил Михайлов. Проектът за пенсионния фонд се движи от Станимир Василев, който е възпитаник на INSEAD. По думите му идеята е била да направят “малък бутиков фонд” за служители и клиенти на “Изи кредит”.

В момента на пазара има десет частни пенсионни фонда. Техни клиенти са над 4.2 млн. българи по данни на Комисията за финансов надзор. Реалният брой на осигурените е по-малък, защото някои имат вноски в повече от един вид схема – например и в универсален, и в доброволен фонд.

Активите под управление в сектора са над 7.3 млрд. лв. Най-големият и като активи, и като осигурени лица е ПОК “Доверие”, а най-малкият към края на 2013 г. е “Пенсионно осигурителен институт” с около 50 хил. осигурени. Повечето от компаниите са с български собственици, които имат цяла финансова група. Често е и изкушението да се инвестират пари на осигурените в свързани със собствениците дружества.