Доклад на БХК: Деца са подлагани на жестоки изтезания в интернати

Сексуален тормоз, бой с тояга, групов бой, лишаване от храна са част от случаите на физическо и психическо насилие, упражнявано във възпитателните и социално-педагогическите интернати у нас, показва доклад на Българския Хелзински комитет.

Организацията е изследвала условията в 10 вида институции за деца, сред които поправителни домове и институции за възпитателен надзор.

Резултатите показват масово наличие на пряко и косвено насилие от страна на възпитателите и между самите деца, липса на адекватна медицинска грижа и нормални битови условия, социална изолация на настанените деца.

Изследователят към Българския Хелзински комитет Женя Иванова посочи някои примери за насилие и тормоз:

„Децата свидетелства, че са обиждани ежедневно на етническа, полова и статусна основа, както и на основата хомосексуална ориентация. В полицейски управления по време на разпит децата са заплашвани дори със смърт, включително с брадви, патрони, пистолети и кучета. Психическият тормоз между децата в институциите е неконтролируем. Настанените ежедневно стават жертви на кражби, заплахи, изнудване, манипулации, вербално унижение. Най-мащабният случай на насилие е този от Стралджа. Децата са подлагани на жестоки групови побоища от страна на персонала, при които те кървят и припадат от болка. Налагало се е сами да се грижат за раните си, като ги притискат с парцали, за да спрат кървенето".

Иванова посочи и друг пример - от интерната в село Керека, където след отказ на дете да краде възпитател го е вързал в парното помещение и му е нанесъл жесток побой.

От Българския Хелзински комитет настояват за законодателни промени и спешни мерки за предотвратяване на насилието в институциите за деца.