Данъчните работят върху електронна услуга, която да позволи от следващата година данъчните декларации да може да се подават онлайн без задължителния в момента електронен подпис, а само с персонален идентификационен код (ПИК). За да стане това възможно обаче трябва да бъдат приети законодателни промени, които да позволят идентифицирането на подателя на декларацията чрез въпросния код, а не само с електронен подпис, чието издаване струва пари и рядко се ползва от физически лица, става ясно от съобщение на Националната агенция по приходите (НАП) в сряда.

До момента в цялата страна са издадени безплатно над 220 хил. персонални кодове, като клиентите на НАП са направили с тях над 2.5 млн. онлайн операции с тях. Най-често ПИК се използва за справки за задължения към бюджета и при издаване на удостоверения, допълват от приходната агенцията.

В момента с ПИК гражданите могат да проверяват в интернет върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, да получат информация за пенсионния фонд, в който се осигуряват, както и да проследят какъв трудов договор е декларирал пред НАП техният работодател. Чрез кода клиентите на приходната агенция могат да поискат и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения, да проверят какви са задълженията им към бюджета, както и какви плащания са направили.

Клиентите на НАП могат да получат безплатно своя ПИК в офиса на агенцията по постоянен адрес или по регистрация за фирмите, припомня приходната агенция.