През 2015 г. няма да се повишава възрастта за пенсиониране, като до 31 март догодина трябва да се постигне дългосрочно решение на въпросите, свързани с пенсионната възраст и всички останали компоненти на пенсионната система в дългосрочен период. Така втора поредна година ще остане замразено записаното по време на първото правителство на ГЕРБ правило за повишаване на възрастта всяка година с по 4 месеца. Догодина обаче ще се възобнови нарастването на необходимия за пенсиониране стаж с 4 месеца.

Това езаписано в меморандум за разбирателство, подписан в неделя от правителството и синдикатите.

То стана след среща в Министерския съвет при премиера Бойко Борисов, в която участваха лидерите на КНСБ и КТ “Подкрепа” Пламен Димитров и Константин Тренчев, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, финансовият министър Владислав Горанов, председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

В меморандума е записано още, че през 2015 г. за всички категории осигурени лица ще се въведе минимална възраст за пенсиониране. Така ще отпадне привилегията на служещите в сектор „Сигурност” – Министерството на отбраната, МВР, ДАНС, Министерството на правосъдието – да се пенсионират без изискване за минимална възраст, а само за 27 години осигурителен стаж, 18 от които в системата на ведомствата.

Правителството и синдикатите се разбраха също през следващата година да се криминализира осигурителната измама, свързана с укриване на осигурителни вноски от осигурителите и самоосигуряващите се лица, както и да се приемат други мерки за повишаване събираемостта на публичните вземания.

От 2015 г. ще се въведе принципът на свободен избор на осигурените лица за режима на осигуряване за ранно пенсиониране при първа и втора категория труд – чрез Държавното обществено осигуряване или чрез професионалните пенсионни фондове, при запазване на действащите условия за ранно пенсиониране.

От следващата година ще се въведе и принципът на свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г., да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в ДОО.

Борисов: Търсим национално съгласие за пенсионната реформа, а не политически актив

Не търсим никакъв политически актив, търсим национално съгласие за пенсионната реформа. Това заяви премиерът Бойко Борисов след подписване на меморандум за разбирателство между правителството от една страна и КНСБ и КТ “Подкрепа” от друга.

Борисов отбеляза, че е приел стажът за пенсиониране на трета категория труд да продължи да се увеличава с четири месеца.

Така създадена пенсионната система, тя е така кърпена, че не може да функционира, коментира премиерът. По думите му както в банковата, така и в пенсионната система години наред партиите и политиците “като щрауси са си крили главата в пясъка”.

С 53 процента от бюджетните пари от данъците плащаме пенсии (53 на сто от разходите за пенсии се покриват не от осигурителни вноски, а през бюджета от данъчните приходи – бел. ред.), а имаме частни пенсионни фондове, всичко е обърнато с главата надолу, добави той.

Нямаме никакво разминаване по нито една тема със синдикатите, отбеляза Борисов. Не може цял живот да плащаш малко като пенсия и след това като пенсионер да искаш висока пенсия, каза той.

Бойко Борисов призова всички политически сили в Народното събрание, заедно с работодатели и синдикати да разговарят и да направят така, че да гарантират доходите на хората и пенсиите.

“Ние можем и сега с мнозинството, което имаме, силово да наложим. Нито държавата е наша, нито съдбата на хората трябва да се реши от една или няколко партии”, коментира той.

Премиерът заяви, че разговорите с работодателите продължават. Борисов е поел ангажимент лично да разговаря с лидера на “БСП лява България” Михаил Миков, с лидера на ДПС Лютви Местан, с БДЦ и дори с лидера на “Атака” Волен Сидеров.

По отношение условията за пенсиониране в различните сфери Борисов отбеляза, че иска да се разделят работещите в системата за сигурност като полицаи, жандармеристи и пожарникари, от онези, които работят в администрацията.

“Аз съм сигурен, че ако питаме колегите от ДАНС, те и 70 години да им направим възрастта за пенсии няма да протестират при заплатите, които имат”, каза още той.

Борисов съобщи, че по въпроса за възрастта за пенсиониране на служителите на МВР и на отбраната ще се води разговор с техните синдикати.

Калфин приема аргументите на синдикатите за удължаване преговорите с три месеца

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин прие аргументите на синдикатите за удължаване на преговорите по пенсионната реформа до 31 март 2015 г., съобщиха по-късно от пресцентъра на социалното министерство.

“Приех и съм съгласен да увеличим периода на преговори по пенсионната реформа с 3 месеца, единствено с аргумента в този период да намерим трайно решение по този въпрос. Независимо, че настоявах за решение възможно най-бързо, в името на това да се изработи пълният пакет на пенсионната реформа, приемам решението да продължим обсъждането със социалните партньори, така че да се потърси максимално съгласие по това, което правим”, обяснява решението си министър Калфин.

Веднага след оповестяване на решението от днес, министър Калфин влезе в среща със социалните партньори, се посочва в съобщението. Предвижда се широките обсъждания да продължат със същата динамика, като тази от последните дни. За оптимизиране на процеса и повишаване на разбирателството в пенсионната система, се планира разширяване на срещите и включването на по-широк кръг от заинтересовани в тях, отбелязват от социалното министерство.

По-рано в неделя в профила си във Фейсбук министърът на труда и социалната политика предложи плавно увеличение с по 1-3 месеца годишно на възрастта за пенсиониране за огромната част от работещите през следващите десетилетия.

Той пише, че пенсионната възраст не е единственият параметър на пенсионната система, но е най-видим. Тя трябва да достигне 65 години за трета категория труд, 57 за първа и 62 за втора. След това ще се обвърже с продължителността на живота, посочва Калфин.

Според него, ако това не стане, трябва по-значително да се увеличават осигурителните вноски, “или пък да “гарантираме” мизерните пенсии”.

Социалният министър предлага увеличаването на възрастта да стане на малки стъпки, като за мъжете трета категория се предвиди хоризонт от 14 години, а за жените в първа – над 25 години. Това предполага плавно увеличение с по 1-3 месеца годишно за огромната част от работещите през следващите десетилетия. Съвсем поносимо, отбелязва министър Калфин.

По думите му плавното увеличение на възрастта в съчетание с възможност за по-ранно пенсиониране по желание ще облекчи много български граждани. “По принцип социалните партньори го приемат. Някои спорят дали това да започне от следващата или от 2016 година”, посочва Калфин.

Според министъра няма причина да се отлага решението и хората да продължават да са в напрежение и несигурност и да не знят кога ще се пенсионират.

Ивайло Калфин припомня, че в неделя е решителният кръг преговори по пенсионната система със социалните партньори. По думите му се подкрепят основните параметри, които пенсионната система трябва да постигне. “Има съгласие и че това трябва да е плавен, дългосрочен, но непрекъснат процес на промени. Като знаем къде отиваме и по кой път ще минем, остава важната крачка – да разположим всичко във времето и да не отлагаме решенията за пореден път”, заявява социалният министър.

Работодатели: Правителството капитулира пред синдикатите

“Научаваме, че днес правителството на Република България в условията на полунелегалност е сключило някакво споразумение със синдикатите”, се казва в разпространена по-късно позиция на Българската стопанска камара.

От подписания меморандум се вижда, че под него не стоят имената на никой представител на работодателите. Ние не сме запознати с какви аргументи е постигната тази капитулация, но недоумяваме какво може да бъде по-важно от волята на суверена, изразена в програмната декларация на избраното с подкрепата на четири от представените в парламента партии, пишат от БСК.

Според тях вероятно документът е подписан под натиска на синдикатите, които са заплашили с нови протести. “Може би синдикатите отново са размахвали заплахата от организиране на протести с участието на заети в отдавна доказалите своята безперспективност отрасли. Спорно е доколко синдикалната грижа е насочена към именно тези работници. Но безспорно е, че именно без тези отрасли, остатъци от социализма, българските синдикати ще загубят своята главна опора”, допълват от камарата.

Организацията не признава легитимността на споразумението. Тя подкрепят криминализирането на неплащането на осигуровки, но само при условие че то се отнася с еднаква тежест до двете страни по трудовия договор, т.е. за работодателите и работниците.

Особено тревожен сигнал е потвърденото от правителството предложение на синдикатите родените след 1960 г. да избират дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд (УПФ) или изцяло само в НОИ. В комбинация с появилите се през последните дни в публичното пространство идеи за национализиране на универсалните пенсионни фондове това предложение е повече от притеснително и създава предпоставки за допълнителни сътресения в осигурителната система. Принципно подкрепяме правото на избор, но то не трябва да нанася удар върху осигурителния сектор, а да е при гарантиране на категорична равнопоставеност между НОИ и тези фондове”, заявяват от БСК.