Майката на Петко Петков от Лясковец – Стефанка, в чието барикадирано жилище се разигра кървавата престрелка със спецотряд на СОБТ през март, вече е променила мнението си и не смята да напуска Лясковец. Шест месеца след акцията по залавяне на сина й, в която загина командосът Емил Шарков и трима бяха ранени, възрастната жена все още живее в приюта към евангелската църква в Горна Оряховица. В атакувания апартамент са сменени само изпочупените прозорци.

Стефанка твърдо е решена да си ремонтира 2-3 стаи и да се върне в наследствения имот, за който доскоро твърдеше, че обявява за продан, пише “24 часа“.

“На 76 г. съм и не мога никъде да се местя. Изкарала съм си живота тук и тук ще умра. Петко да е жив и здрав, каквото иска да прави. Този имот е мой. 10 години съм гледала майка и татко на легло за този имот. Аз тъй лесно не мога да го дам. Всичките ще ги изпъдя от имота си, аз не мърдам. Това е”, заяви пред “24 часа” Стефанка в кулоарите на съда в Горна Оряховица.
Там бе първото от поредицата дела, които Петко и майка му започват срещу МВР и срещу държавата в Страсбург за погрома при акцията на баретите и за прекомерна употреба на сила, застрашила живота им. Експертиза, приета от съда, определи над 4400 лв. нанесени щети.
До трагедията се стигна, след като 53-годишният Петко, който над 2 г. не бе излизал от барикадирания си дом, започна да заплашва ученици и учители от близкото училище. Бил гневен, че деца изпотрошили прозорци на апартамента му и вдигали шум от спортната площадка.
“Петко каквото иска да каже, ще го каже. Аз не мога да говоря от негово име. С мен въобще нищо не споделя, нито ми казва как е, не ми обажда къде е ранен. Искам да видя раните”, продължава Стефанка. Тя ходела на всеки две седмици в затвора в Ловеч, където е синът . Последно била на свиждане за 40 минути на 13 септември. Жената се притеснява, че сега никой не се грижел за него.
Бил сам в единична килия и само му подавали ядене през прозорчето. “Има книги и си чете. Занесла съм му и по немски да чете, за да не забрави езика”, допълва майката.

Сега тя очаквала съдът във Велико Търново да пусне Петко под домашен арест, щели да си пооправят 2-3 стаи и да си живеят. Днес стрелецът за първи път ще се появи публично, след като се възстанови от куршумите при залавянето му.