Държавният секретар на САЩ Джон Кери вече е в София. Кери е пристигнал у нас късно снощи, а на летището е бил посрещнат от директора на Дирекция „Държавен протокол“ в Министерството на външните работи Атанас Младенов и американския посланик у нас Марси Рийс.

Днес американският дипломат №1 ще има срещи с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. 

„България е съюзник, който се нуждае от силна подкрепа в този момент. Икономиката е в застой и те имат значителни проблеми с енергийната независимост“, заявил е представител на Държавния департамент, цитиран от АФП. 

България зависи от Русия за доставките на 85% от потребявания газ.

София участваше в критикувания от Брюксел проект за газопровода „Южен поток“, от който Русия се отказа през декември, припомня АФП. 

„Не е добре за съюзник от НАТО да зависи до 85% от една страна за газовите си доставки. Затова американската политика се стреми да подкрепя разнообразяването на доставките в НАТО и ЕС“, заявява същият източник от Държавния департамент.

Очаква се Кери да предложи възможността за снабдяване с газ през Гърция и да обсъди въпроса за строеж на нов ядрен реактор в българската АЕЦ „Козлодуй“, построен от американската фирма „Уестингхаус“. 

Борбата с корупцията, която е повсеместна в най-бедната страна от ЕС,

както и борбата с тероризма, също са в списъка с темите за обсъждане, подчертава АФП. 

Търговското сътрудничество, възможностите за инвестиции, както и партньорството в сферите на сигурността и отбраната са сред очакваните други акценти при разговорите.

Вчера в София на посещение беше британският външен министър Филип Хамънд

Посещението на Кери е свързано със специални мерки за сигурност

На живеещите на бул. „Цариградско шосе“ беше забранено да отварят прозорците си, забранява се паркирането около Народното събрание и площад „Ал. Батенберг“, както и около президентството.

Забранява престоят и паркирането и на алеята между бул. „България“ и Националния музей „Земята и хората“.