Да се изработи формула за размера на минималната работна заплата и да се криминализира умишленото укриване на осигурителни вноски. Това предложи депутатът от Коалиция за България Петър Кънев при дебатите за бюджет 2014 г. По думите на Кънев в първия бюджет на правителството на Пламен Орешарски се подпомага бизнеса с редица добри мерки като бързото връщане на ДДС, обратното начисляване на ДДС за зърнопроизводителите и създаването на възможност за касова отчетност. Според Кънев касовата отчетност може и да създаде проблеми за някои фирми, но именно за това е оставена възможността за избор, защото „кьорав карти не играе”.

Крайно време е правителството да разбере, както при предишното правителство започна дебатът, че минималната заплата трябва да бъде изчислявана по формула, каза Кънев, като обясни, че минималното възнаграждение не може да бъде политическо решение. Той допусна, че опозиция и управляващи ще стигнат до този извод в пленарната зала. Крайно време е да започнат и реформи, каза депутатът социалист. “Мисля, че това, което прави правителството с едни административни съкращения… Дали ще съкратиш апарата с пет, десет или петнадесет процента не е толкова важно. Крайно време е да се направи пълен функционален анализ – какво е заложено с нормативни и поднормативни актове на всички административни звена. Защото каквото сме гласували тук, това изпълняват и администрациите. Когато им отнемеш излишни функции, тогава ще падне администрацията”, каза Кънев.

Народният представител припомни исканията на синдикатите. Профсъюзите искаха нулева ставка за данък общ доход за минималната заплата, но по думите на Кънев бюджетът тази година не може да си го позволи. Освен това те настояваха за по-голямо увеличение на максималния осигурителен доход, което според Кънев също не може да се направи. “Искаха и нещо, което би трябвало да направим – криминализиране на умишленото неплащане на осигурителни вноски”, каза още народният представител.