Депутатът от БСП Манол Генов отива на съд за купуване на гласове

Депутатът от БСП Манол Генов отива на съд за купуване на гласове в Асеновград, съобщиха от прокуратурата.

Разследването срещу него започна миналата година, като той е обвинен, че през март е предоставил 100 лева на свидетел по делото, за да бъдат предадени на жители на Асеновград с цел да гласуват за Генов на предстоящите тогава парламентарни избори. Генов предал парите на приятеля си Николай Христев и на още един човек, които трябвало да ги раздадат на жители на града.

Христев е обвинен, че с две деяния е предоставил общо 900 лв. на двама души от Асеновград, за да ги дадат те на жители на града, които да бъдат склонени да гласуват за Генов. Христев първо предал 500, а след това още 400 лева.

В хода на разследването от държавното обвинение бяха съобщили, че Генов и Христев са организирали купуването на гласове срещу 25 лева на човек. Главният прокурор Сотир Цацаров пък директно предупреди Генов да не опитва да оказва натиск над районния прокурор на Асеновград, като разкри, че депутатът е звънял на прокурора и твърдял, че полицията и прокуратурата изпълнявали политически поръчки.

Обвинителният акт срещу двамата е внесен в Софийския градски съд.

Двамата са разследвани и за строителство в защитена територия. През юни Цацаров поиска имунитета на народния представител и заради двете разследвания. Тогава от прокуратурата съобщиха, че Генов е склонил главния архитект на Асеновград Константин Атанасов да допусне строителство в защитена зона, паметник на културата - "Метошка махала". Разследването срещу Генов се води от специализираното звено "Антикорупция".  Обвинения по него са повдигнати на кмета Емил Караиванов, главния архитект Константин Атанасов и на Николай Христев. Освен за незаконното строителство, кметът Караиванов е обвинен и за подписан договор с фирма за почистване на шахти, по който са плащани пари, а не е вършена никаква работа.