Петима депутати от БСП са внесли предложения, които целят да смекчат приетите на първо четене от Народното събрание текстове за т.нар. банкова цензура.

Промените в Наказателния кодекс, които минаха през парламента с подкрепата на ГЕРБ и ДПС, предвиждат затвор от 2 до 5 години за разпространяване на информация за банки, която може да доведе до смут и страх сред обществото. Юристи коментираха, че така написани поправките в закона биха довели до пълно затъмнение в сферата на финансовата информация.

В редакцията, внесена от БСП, се казва, че наказателната отговорност се носи, когато информацията е невярна, а разпространението ѝ е с цел да се набави имотна облага или да се причини вреда. В първоначалния вариант на законопроекта не се правеше подобно уточнение.

В корекциите са отпаднали думите “смут и страх”, а освен това предложените наказания са занижени. Единият от вносителите им Янаки Стоилов анонсира още в пленарна зала, че трябва да се изисква пряк умисъл за набавяне на облага или за причиняване на щети, а “смут и страх” са психологически понятия, които нямат място в правната материя.