Неправителствените организации ще имат право да издигат свои номинации за главен съдебен инспектор, реши във вторник правната комисия на Народното събрание. Срокът за тях е до 27 януари тази година. Депутатите ще имат право да издигат своите фаворити до 30 януари.

Правилата, по които ще се проведе поредният опит да се намери човек за позицията на Ана Караиванова, трябва да бъдат одобрени до края на тази седмица в пленарна зала. Досега на гражданските организации не бе забранено да се номинират юристи за позицията, но не бе и изрично позволено.

Мандатът на предишния главен инспектор Ана Караиванова изтече през януари 2013 г. Няколко поредни опита да се намери нов човек за поста се проваляха заради липсата на мнозинство от 160 гласа, които да подкрепят някой от кандидатите.

Неуспешен бе и опитът да бъде избран човек за поста между съдиите Вера Чочкова от Софийския градски съд и Теодора Точкова, председател на Хасковския административен съд. Те бяха предложени след публична процедура, проведена от Съюза на съдиите в България, но не бяха подложени на гласуване, защото мандатът на Народното събрание бе прекратен предсрочно.