Приемането на стратегията за съдебна реформа бе отложено след тричасови спорове в правната комисия на Народното събрание във вторник. Дебатите по ключовия документ ще продължат в четвъртък.

Управляващите, опозицията и главният прокурор Сотир Цацаров не успяха да постигнат стабилно съгласие по стратегията. Основните критики срещу нея бяха, че трябва да бъде много по-конкретна и с фиксирани срокове за изпълнение на мерките и с отговорниците за тях.

Главният прокурор отчете нуждата от по-широко обсъждане в юридическата общност.

Цацаров и Мая Манолова от БСП поискаха да не се бърза толкова. “Става дума за един изключително важен въпрос – реформата на съдебната система. Тя е безалтернативна, но всяка мярка в нея трябва да бъде допълнително разяснена”, каза Манолова. По-рано през деня тя обясни, че БСП е против стратегията да бъде приета за “15 минути”.

Мая Манолова направи забележка на правосъдния министър Христо Иванов, че при приемането на стратегията не е взел предвид становищата на ВСС, на отделните представители на магистратурата. Тя обясни, че министърът само е отбелязал, че предложенията на прокуратурата са приложени в документа.

Въпреки упреците, Манолова каза, че ще подкрепи стратегията в пленарната зала и ще призове колегите си в БСП да направят същото.

От името на ДПС Четин Казак заяви, че партията ще се въздържи при гласуването, защото има серия от забележки към стратегията. Критиките се фокусираха към предложенията за реформа на Висшия съдебен съвет. ДПС е против промяната в статута на ВСС и смята, че някои от идеите в съдебната стратегия могат да се осъществяват само с промяна в конституцията.

Представителите на ГЕРБ и Реформаторския блок се обединиха около позицията, че стратегията трябва да бъде приета, а конкретиката за нейното реализиране да бъде обсъдена при внасянето на пакета от законодателни промени.

Цацаров настоява за конкретика

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от депутатите да направят “по-конкретна” стратегията на правителството за съдебната реформа.

“Аз призовавам към по-точни формулировки, прецизирането на формулировки, към времеви граници и към обсъждане с участие на професионалната общност, защото твърдя, че активно такова обсъждане наистина не се проведе”, каза той по време на обсъждането на стратегията пред правната комисия на Народното събрание.

Цацаров припомни, че общата оценка на прокуратурата за стратегията е положителна. Той за пореден път одобри идеята за разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии, но се обяви против ВСС да стане непостоянно действащ орган.

“Предлаганият модел е доста странна смесица – непостоянно действащ ВСС, в който действат постоянни комисии”, каза Цацаров. Той имаше забележки и към частта от стратегията, която засяга самата прокуратурата. Цацаров каза, че очаквал да види в стратегията поне предложенията на прокуратурата за децентрализация, но е видял в нея само една препратка.

“Мисля, че текстовете, касаещи прокуратурата, се нуждаят от редакция”, каза Сотир Цацаров. Конкретиката, от която се нужда главния прокурор, засяга трайното решение за статуса на следствието. “Документът е изпълнен с добри намерения, ако се запази в този вид, той рискува да е поредната общо формулирана стратегия”, смята главният прокурор.

Той поиска да се промени и начинът, по който се избират съдебни заседатели. В момента те се излъчват с решение на общинските съвети. Според Цацаров сега съдебните заседатели са подложени на непряко влияние от общинските съвети.

Таня Райковска подкрепя по принцип

За разлика от главния прокурор, временният председател на Върховния касационен съд (ВКС) Таня Райковска заяви, че по принцип стратегия означава да се очертае рамка на бъдещи посочени цели, което в случая е така.

Тя подкрепи написаното в документа, защото в него се поставя акцент на върховенството на закона, независимостта на съда, мотивите на съдиите и обучението им.

Правосъдният министър Христо Иванов също заяви, че подробностите може да бъдат обсъдени по време на дискусията по промените в конкретните закони, чрез които мерките в стратегията ще станат факт. Той каза, че министерството дори е готово с пакет за конституционни промени, но попита Мая Манолова дали депутатите са готови да ги приемат.