8,1 милиарда държавен дълг за догодина, икономически ръст от 0,8 %, увеличение на минималната работна заплата на 360 лева от 1 януари и на 380 от средата на годината, вдигане на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица, дефицит от 3%.

Това предвижда държавният бюджет за 2015 година, който ще се гледа в пленарна зала на първо четене.

Бюджетът на държавата, на държавното обществено осигуряване и на Здравната каса бяха приети на първо четене едновременно от три комисии – бюджетна, социална и здравна, a против тях бяха ДПС и БСП.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че от движението няма да подкрепят държавния бюджет, както и тези на Здравната каса и държавното обществено осигуряване.
„ДПС не само, че няма да подкрепи бюджета на ДОО, а ще гласуваме против заради престъпното увеличаване с близо 2 пъти на осигурителната тежест за най-уязвимите малки фермери. Това е абсолютно грешно и престъпно решение спрямо земеделските производители. Няма как да подкрепим бюджета на ДОО, както и държавния бюджет и този на НЗОК. Ние в това НС няма да действаме по самоцелен опозиционен рефлекс – мисля, че показахме това с няколко ключови гласувания. Имаме сериозни аргументи да не подкрепим държавния бюджет, както и тези на НЗОК и ДОО”, коментира Местан.