Делото срещу бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов за занижен контрол над мобилното подслушване и проследяване в МВР, което се очаква с най-голям интерес, тръгна в четвъртък при закрити врата.

Съдия Петър Гунчев от Софийския градски съд (СГС) успя да даде ход на процеса от втория опит, след като предишния път един от подсъдимите – ексшефът на закритото звено за подслушване в силовото ведомство СДОТО Цветан Иванов, не успя да дойде в залата по здравословни причини.

В началото на заседанието в четвъртък СГС прочете определение, от което стана ясно, че всички материали, събрани по делото, представляват държавна тайна и затова журналистите бяха помолени да излязат отвън.

Освен Иванов, пред съда бяха изправени и предшествениците му Сергей Кацаров и Камен Костов. Тримата са обвинени, че не са осигурили адекватна защита на класифицираната информация, че не са създали регламент за използването на специализираната мобилна техника и, че не са осъществили контрол за правомерното прилагане на специални разузнавателни средства (СРС).

Процесът ще бъде разгледан по съкратената процедура, след като защитата на подсъдимите се отказа от разпитите на някои свидетели по казуса. За заседанието в четвъртък бяха призовани бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев, служебният министър Петя Първанова, ексначалникът на сектор “Контратероризъм” в ГДБОП Валентин Цоновски и бившият началник на сектор “Отвличания” в ГДБОП Йордан Монов.

Цветанов е подсъдим по още две дела, които вече завършиха на първа инстанция. По обвинението си за присвояване на над 50 000 лева от бюджета на МВР той бе оправдан. Бившият силов вицепремиер обаче получи 4-годишна присъда за отказаните от него общо шест СРС-та спрямо ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.