Делото за атентата на летище „Сарафово“ започна по същество

Пет години и половина след атентата на летището в Бургас днес делото най-после започна по същество в Специализирания наказателен съд.

При терористичния акт на 18 юли 2012 г. загинаха петима израелски граждани и българският шофьор на автобуса Мустафа Кьосов, както и самия атентатор. Подсъдими са ливанските граждани Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, които вече пета година без резултат се издирват от "Интерпол" и затова делото се води задочно срещу тях.

Същинското начало на мегаделото "Сарафово" беше предшествано от продължилите година и половина усилия да бъдат призовани всички пострадали и наследниците на загиналите в атентата. Повечето от тях предявиха граждански искове за общо близо 200 млн. лв.

В края на миналата година Специализираният наказателен съд проведе разпоредително заседание, на което страните се съгласиха, че в обвинителния акт не са допуснати процесуални нарушения и делото вече може да започне по същество.

Днес в съдебната зала беше прочетен обвинителният акт и започна разпитът на свидетели. Сред тях бяха служители на местно казино, които са раздавали флаери на летището, таксиметров шофьор, служители на летището и на "Гранична полиция". Те разказаха личните си впечатления от случилото се преди и след атентата.

Двама гранични полицаи са обхождали паркинга, където са паркирали автобусите и чакалнята на летището. Днес стана ясно, че достъпът до тях е бил свободен, а полицаите са били задължени да искат документи само на тези, които им се сторят съмнителни или нарушават обществения ред. След атентата на смяна вече дежурят 13-14 гранични полицаи, а служители на реда придружават пристигащите туристи до автобусите им.

По делото са призовани 145 свидетели.