Дебатите по пенсионните промени, включително новият ред за частните фондове, ще бъдат подновени още следващата седмица. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в четвъртък. Той уточни, че разговорите ще са под ръководството на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

Още в края на миналата година кабинетът обеща да изработи цялостна визия за пенсионната реформа до края на март. Въпреки това по идея на Горанов парламентът набързо прие законови промени, според които хората, родени след 1959 г., могат да избират дали вноските им за втора пенсия да продължават да постъпват в частен фонд, или да отиват изцяло в Националния осигурителен институт (НОИ). Младежите, които започват работа за първи път след 1 януари 2015 г., трябва да направят този избор задължително, за което имат 1 година. Докато не заявят, че искат да се осигуряват и в частен фонд, целите им вноски за пенсия постъпват в НОИ.
Промяната предизвика недоволството на фондовете, както и на част от формациите в парламента, сред които коалиционните партньори на ГЕРБ от Реформаторския блок. За това беше решено въпросът да продължи да се разглежда в рамките на цялостния дебат за пенсионната система.

“Продължавам да смятам, че хората трябва да имат право на избор”, защити отново предложението с в четвъртък финансовият министър Горанов. Според него по този начин, ако се окаже, че “единият модел се е провалил” (държавното осигуряване или капиталовият стълб – б.а.) това ще е въпрос на личен избор на хората. Той отхвърли обвиненията, че решението за пенсионните промени е взето набързо. “Решението е взето бързо, но е обмислено дълго време”, заяви Горанов и добави, че няма нищо лошо идеята да бъде доразвита след предстоящия дебат по въпроса.

Въпреки декларациите за разисквания по въпроса и други представители на ГЕРБ засега не дават индикации, че може да се стигне до отмяна на промените. Преди няколко дни те бяха защитени за пореден път от един от вносителите им – председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ).

Горанов коментира и предложението на реформаторите като компромисен вариант да се създадат лични партиди в рамките на НОИ, за да не отиват средствата за втора пенсия в “общия кюп”. “Никъде в света няма лични партиди в рамките на държавното обществено осигуряване. Има държавен и доброволен втори стълб”, каза финансовият министър.

Паралелно с дебатите под ръководството на вицепремиера Калфин се подготвя и изслушване на пенсионните дружества и на контролиращана ти Комисия за финансов надзор, която ги контролира, пред парламентарната бюджетна комисия. То беше анонсирано от Менда Стоянова в края на миналата година. Тогава тя обясни, че целта е депутатите да се запознат с работата на дружествата и резултатите им.