Двойно повече са пожелалите пенсиониране българи от началото на тази година в сравнение с предходната и това се дължи на решението на правителството да замрази нарастването на изискваната възраст за получаване на обезщетение по старост. Това съобщи пред журналисти във вторник управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков, цитиран от БНР.

След като предишните управляващи от ГЕРБ решиха да увеличават възрастта за пенсиониране предвид демографския срив и дефицита в пенсионното осигуряване кабинетът на Орешарски замрази за една година на 60 години и 8 месеца изискуемата възраст за пенсиониране на жените и 63 години и 8 месеца – за мъжете. Очаква се обаче догодина тя отново да започне да нараства поетапно, но още не са представени конкретните схеми.

По-големият брой от желаещите да се пенсионират тази година е очакван и това е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване, обясни Петков. По думите му е предвиден допълнителен разход за повечето пенсии и няма никакви опасения, че това ще доведе до допълнителен дефицит в системата на НОИ.

Данните за първото тримесечие показват по-малък от планирания разход във фонд “Пенсии” с 25.7 млн. лева. В бюджета за тази година са предвидени 45.5 милиона лева повече само заради замразяването на условията за пенсиониране, обясни Петков.

Този средногодишен брой пенсионери, на база на който е разчетен бюджетът на ДОО, е 2 милиона и 195 хиляди лева. Не очаквам да са повече, очаквам да са в рамките на планирания средногодишен брой, смята шефът на НОИ.

Той не коментира дали бюджетът на НОИ ще има възможността да поеме допълнителен разход за обезпечаването на майчинството в рамките на още шест месеца – мярка, която бе поискана от синдикатите и във вторник ще се обсъжда в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Бисер Петков отхвърли и обвиненията на бизнеса, че правителството не внася ритмично осигуровките на държавните служители, което ощетявало бюджета.