Чуждестранните инвестиции са паднали десеторно, а нашите фирми ще продължат да задлъжняват все повече, защото няма свежи пари в икономиката ни. Това коментира икономическият експерт и член на Изпълнителния съвет на Движение “България на гражданите” Милен Керемедчиев в сряда пред радио К2.

Предишния ден беше представено проучване на Българската стопанска камара (БСК) за състоянието на корпоративния дълг в България през 2012 година, според което фирмите все повече задлъжняват. Експертите от стопанската камара смятат, че това се дължи на забавени плащания по ДДС и за вече изпълнени обществени поръчки.

“Отливът на чужди инвеститори започва от супермаркети и големи вериги и стига до банки, предприятия и стабилни строителни компании”, каза Керемедчиев, като по този начин напомни, че в последните дни две чужди компании собственици на вериги магазини, се оттеглят от страната. По думите му, идващите на тяхно място български фирми нямат свеж капитал и икономиката ни се превръща в затворена система, в която се въртят “пари назаем”, поради което се увеличава и обемът на корпоративния дълг.

Керемедчиев отчете, че 55 на сто от продукцията, която се изнася от страната, отива към европейските страни, затова “ако икономиката на ЕС се съживява, и България ще е добре”, но предупреди, че една евентуална газова криза като тази през 2009 г. би обърнала хода на събитията в негативна посока.

Според Керемедчиев е много вероятно да настъпи нов проблем с газа заради кризата в Украйна, с която президентът на Русия Владимир Путин би могъл да опита да се справи с помощта на икономически и финансови лостове.

“Украйна има 35 млрд. долара дълг, а половината от износа й е към Русия. Това значи, че ако се вдигнат митата, което Путин заяви, това ще съсипе украинската икономика”, обясни Керемедчиев.

По думите му, България има запаси от газ за “между 5 и 15 дни”.