Двама души вече са арестувани заради скандала с КТБ, а главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка на банката по сигнал на БНБ.

Сигналът е бил подаден от управителя на БНБ Иван Искров на 9 юли (сряда) и е свързан с извършеното на 19 юни неправомерно теглене от трезора на банката на необичайно големи суми.

Управителят на БНБ посочва в сигнала, че квесторите на „КТБ” АД са уведомили, че взетите в брой пари от трезора на банката възлизат на 205 887 223 лв.

Получените от БНБ материали незабавно са приобщени към досъдебното производство, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ АД.

В следствие на сигнала днес е бил задържан в Созопол Орлин Русев – председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ АД, за когото са налице доказателства, че лично е разпоредил горепосочените суми да бъдат изнесени от трезора на банката и предоставени на трети лица, уточняват от прокуратурата.

Освен това като обвиняемо лице за извършено престъпление по чл.203 от НК (длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай) е привлечена Маргарита Петрова – главен касиер на КТБ АД. Тя е извадила горепосочените суми от трезора в чували и ги е предала на трети лица. Спрямо Петрова е постановено задържане до 72 часа и в този срок ще се изготви искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Разпитани са голям брой свидетели, иззети са документи и записи от охранителни камери, назначени са графологична и техническа експертизи. Към момента се извършват активни процесуално-следствени действия, в това число се провежда оглед на трезора на КТБ АД и се подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Василев, допълват от прокуратурата.