НАП проверява големите търговски вериги, съобщи финансовият министър Петър Чобанов. По-рано по време на бизнес форума, организиран от премиера Пламен Орешарски, самият той обърна внимание, че е възможно да има незаконни практики и укриване на ДДС около търговските вериги.

От кабинета потвърдиха, че работят за по-добрата регулация на търговските вериги и взаимоотношенията им с българските производители.

За нелоялните търговски практики и евентуално източване на ДДС сигнализира и премиерът Пламен Орешарски.

“Трудно мога да си отговоря защо големи глобални вериги купуват вносни стоки през еднолични български търговци. Силно ми намирисва на отклоняване от ДДС и това е масова практика. Ако мислите, че под намаляване на административните тежести ще търпим практики на заобикаляне на законодателството и неплащане на ДДС, това няма да стане просто. Ще бъдем безкомпромисни към всяко заобикаляне под каквато и да е форма дори и тогава когато веригата стои чиста, но отзад по веригата има съмнителни личности, които внасят стоки също от големи компании. Не виждам къде е мястото на едноличния търговец в търговията между две мултинационални компании”, каза министър-председателят.

За практиките потвърди и ресорният вицепремиер Даниела Бобева. Защо търговските вериги никога не вписват в Агенцията по вписванията техните годишни отчети, попита тя и допълни, че има още няколко въпроса.

По думите й от 28 държави членки на ЕС само осем нямат законодателство по отношение на нелоялни търговски практики. Бобева зададе въпроса защо след като търговските вериги в техните държави, откъдето идват, са спазвали тези закони и са се подчинявали на тях в продължение на много години, сега по всякакъв начин се противопоставят на каквато и да е регулация.

В момента тече данъчна проверка на търговските вериги.