Служители на Държавната агенция “Национална сигурност” започнаха в четвъртък проверка в община Стамболийски. Това потвърди кметът на общината Иван Атанасов и уточни, че на агентите са предоставени всички поискани документи, предаде БНР. По всяка вероятност, агентите проверяват документацията на Музея на сътворението на света в Ново село, съобщи независимият общински съветник Атанас Мавродиев. Той уточни, че в края на миналата година лично е сезирал прокуратурата, че в общината са извършени редица нарушения около изграждането на атракциона.

Общинският съветник Атанас Мавродиев обясни, че кметът Иван Атанасов е внесъл предложението за изграждане на музея, когато той вече е бил готов. А въпреки, че общинските съветници са отхвърлили искането, кметът на Ново село Тодор Атанасов е продължил работата по атракциона.

“Аз съм сигнализирал прокуратурата, както и всички следствени органи за незаконното изграждане на атракцион в землището на Ново село. Това се намира в защитена местност и това е най-голямата натура в България. Каквото и да се прави в такава местност, трябва да се направи ОВОС. Такава нито е правена, нито има проект, нито има разрешение”, каза Мавродиев.

Кметът на Стамболийски Иван Атанасов отказа да коментира подробности за изграждането на атракциона с динозаврите в Ново село и дали там има нарушения на закона. По думите му, в Общинския съвет на Стамболийски, има съветник, който непрекъснато подава жалби и сигнали до институциите.

“Писал разни простотии за динозаври. И дойдоха на проверка много културни и интелегентни хора от ДАНС. Попитаха: “може ли да видим тези документи”. Взеха документите и си заминаха. И това беше всичко”, каза кметът.