Специализираното звено за противодействие на престъпления, извършени от магистрати, създадено между Софийската градска прокуратура и ДАНС, е привлякло като обвиняеми двама съдии от Раднево и двама адвокати, съобщиха от
пресцентъра на прокуратурата. Те са обвинени за престъпления, извършени от 2011 до 2014 г.

Люба Петрова, районен съдия в Раднево, е обвинена за това, че в началото на октомври 2013 г. в частен дом в Раднево е подбудила свидетел към лъжествидетелстване по гражданско дело. Освен това, според разследващите, съдията на 8 октомври 2013 г., в качеството си на свидетел по гражданско дело, е лъжествидетелствала.

От март 2011 до септември 2013 г., в нарушение на Закона за кредитните институции, съдия Петрова е предоставяла кредити и с тези си действия е получила неправомерни доходи в размер на 47 895 лв., смятат още разследващите.

От 11 септември 2013 г. до 14 януари 2014, в Раднево, Люба Петрова не е изпълнявала служебните си задължения като районен съдия, като не си е направила отвод по граждански дела, предвид приятелските й връзки с една от страните и е издала изпълнителни листа за незабавно изпълнение за плащане на суми в размер на 40 699,52 лв.

Съдия Петрова е с наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 30 000 лв.

В края на ноември тази година Специализираното звено е повдигнало обвинения и срещу Евелин Драганов, районен съдия в Раднево. Той е обвинен за това, че на 5 септември 2013 г. е заплашил служителка на съда, при изпълнение на служебните й задължения, с убийство. Съдия Драганов е с наложена мярка за неотклонение „подписка”.

Адвокат Николай Господинов, в качеството си на свидетел по дело, водено в Районен съд-Стара Загора, умишлено и съзнателно е лъжествидетелствал пред съда на 8 октомври 2013 г., смятат разследващите. Той е излъгал за предаване на пари от страна на свидетел към адвокат. Наложена му е мярка за неотклонение „подписка”.

Адвокат Румен Русев е обвинен за това, че на 26 ноември 2012 г. в Стара Загора е присвоил сума в размер на 22 763 лв., получена при принудителна продажба на недвижим имот. Същият е подбуждал и свидетели към лъжествидетелстване пред съд. Русев е с наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 15 000 лв.