Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) е закупила 84 автомобила за над 3.6 милиона лева при скандална обществена поръчка, осъществена в последните дни на кабинета “Орешарски”. Това съобщи в четвъртък бТВ, позовавайки се на свое разследване. Разследването по темата за купените от ДАНС автомобили обаче е публикувано първо от вестник “Банкерь” на 26 септември, но е останало незабелязано за повечето медии.

Парите за колите са дадени малко преди правителството на БСП и ДПС да напусне властта.Предложението е било извън дневния ред, но кабинетът е предоставил 7.6 милиона лева – 3.6 милиона от тях са били за новите автомобили за ДАНС.

Спецагенцията е обявила обществената поръчка на 30 юни – последния ден преди да влязат в сила поредните промени в Закона за обществените поръчки. Търгът е за 84 нови автомобила, четири от които трябва да бъдат луксозни. БТВ се въздържа да посочи коя е избраната фирма, нито какви са колите.

“Банкерь” обаче съобщава, че договорът на ДАНС е с “Мото-Пфое” и е подписан на 23 септември. В надпреварата е била подадена само още една оферта. Въпреки разпоредбите на Закона за обществените поръчки за публичност и прозрачност при харченето на държавните средства, името на конкурента не е ясно. За странните задания на обществената поръчка много медии, включително Mediapool, съобщиха още на 3 юли тази година, но това не спря ДАНС да си проведе търга.

Любопитна подробност е, че ценовата оферта на победителя е само с 4440 лв. под максимално допустимата стойност на поръчката. Това на фона на високите единични цени на автомобилите и големия им брой говори за предварително направени сметки.

“Кучето” в тази поръчка е заровено в твърде точните спецификации на автомобилите, които ДАНС изисква. Например за луксозната лимузина, която ще ползва председателят на агенцията Владимир Писанчев, изрично е посочено, че трябва да е оборудвана с трилитров бензинов двигател, с мощност поне 300 конски сили и задвижване на колелата 4×4. Наред с това са отбелязани минималната вместимост на резервоара от 70 л, максималните стойности на СО2 емисии от 235 г/км, както и точните граници за нейната ширина и дължина. Всичко това на цена до 108 хил. лева.

На тези характеристики отговаря една от модификациите на топмодела на “Ягуар” – XJ.

Други близо 290 000 лв. ще бъдат дадени за три автомобила с висока проходимост (клас SUV), информира “Банкерь”. Изискванията към тях са подобни на тези за лимузината, като в случая прави впечатление изключително стесненият диапазон на допустимата дължина на возилата – от 4600 до 4650 милиметра. Това означава, че ДАНС прави въпрос за едни 5 сантиметра. Условията са допълнени с 3-литров бензинов двигател и мощност от поне 300 конски сили., който отделя по-малко от 250 г/км въглеродни емисии.

В списъка с покупките са включени и 10 по-малки джипа. За тях бюджетът е 550 000 лв., като изискванията са доста по-занижени. Поръчката насочва към “Форд Куга ” с 1.6-литров EcoBoost бензинов двигател и мощност 182 конски сили, информира “Банкерь”.

Повече от половината пари – над 2 милиона лева – са заделени за 50 леки коли с нормална проходимост. Изискването за модела е да има работен обем на двигателя от 1600 куб. и 160 к.с., а цената да не е повече 40 000 лв. за бройка. Ограниченото в рамките на 2850-2900 мм междуосие насочва само към новия “Форд Мондео”. Тук пак става дума за 5 сантиметра.

Останалите 610 000 лв. ще бъдат похарчени за 20 по-малки автомобила (клас C). Те ще са “Форд Фокус” с 1.0-литров EcoBoost бензинов двигател и мощност 100 конски сили.

Условията на търга са така поставени, че да елиминира всички други възможни доставчици. От ДАНС коментират пред бТВ напълно невнятно, че условията на поръчката са такива, та спецагенцията да получи коли, които да обезпечат нейното функциониране. Явно Писанчев без “Ягуар” не може да функционира нормално, а агентите разбиват корупцията най-добре с “Форд Мондео”.

Изпълнителният директор на асоциацията на автомобилните производители Стефан Хаджиниколов разказва, че има тенденция държавните ведомства да правят подобни предрешени търгове. “Това са изключително формални методи, с които се дискриминират останалите участници в един такъв свободен конкурс. Тоест отпадат всички останали и остава само избраният предварително”, казва той.

Цялата ирония в ситуацията е, че именно ДАНС е призвана да разследва корупцията при обществените поръчки.

“В тези особени политически времена, институцията, която трябва да се занимава точно с разследване на такива злоупотреби, си позволява да направи, бих казал, странен търг”, коментира пред бТВ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Проверката на бТВ стига до откритието, че и НАП са направили подобна поръчка за доставка на автомобили по същото време. Макар посочените спецификации да са малко по-широки, на търга се явява също един участник. Накрая договорът е сключен на цена, която е само 13 лева по максимално допустимата. Това също води до много съмнения. Общата стойност на поръчката е за 1.9 милиона лева, с които са купени 68 автомобила. Телевизията не съобщава от коя фирма за купени колите.