Нестабилността в Близкия изток създава силен миграционен натиск върху България и целия ЕС, заяви външният министър Даниел Митов по време на редовна работна среща с посланиците на държавите членки на ЕС в София, домакин на която беше италианският посланик.

Българският външен министър се спря на тежката ситуация в Сирия и Ирак, която поражда трайна нестабилност и представлява сериозен риск не само за съседните държави, но и за целия ЕС и световната сигурност.

България подкрепя всички действия на нашите съюзници и партньори насочени срещу действията на терористите от организацията “Ислямска държава”.

Митов информира европейските посланици за силния миграционен натиск, на който е подложена България.

“Въпреки предприетите мерки, бежанският поток се увеличи през последната една година, поради което ние ще се обърнем към ЕК и останалите наши партньори за подкрепа и съдействие”, посочи външният министър.

Даниел Митов информира и за българската позиция по ситуацията в Украйна.

“Изтеглянето на руската армия, която по официална информация провеждаше учение от границата с Украйна, поражда известни надежди за намиране на решение на конфликта. В същото време за нас е важно след сформирането на нов парламент в Киев, украинското правителство да реализира необходимите реформи в икономически и политически план”, заяви българският външен министър.

Той отбеляза, че България следи внимателно и е в постоянен контакт с българското малцинство в Украйна. Европейските посланици в София и първият български дипломат обсъдиха енергийното сътрудничество, политиката на разширяване на ЕС, както и Източното партньорство.