Няколко часа, след като вицепремиерът и лидер на “Движение България на гражданите” Меглена Кунева посочи по какво могат да бъдат разпознати хората, които са реално против съдебната реформа, нейният съпартиец Даниел Вълчев направи изявление, което го поставя в лагера на саботьорите.

Разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии – на съдиите и на прокурорите и следователите, което е залегнало в приетата от правителството в сряда актуализирана Стратегия за съдебна реформа, минава през промяна в конституцията. Това заяви в сряда бившият образователен министър и член на ДБГ Даниел Вълчев, който е юрист, цитиран от БГНЕС.

Според него това е по-сигурният начин реформата да бъде проведена, тъй като само чрез промяна в Закона за съдебната власт се рискува да бъде сезиран Конституционният съд “и неговото решение не може да бъде предварително разгадано”.

“Едната школа казва, че това може да бъде постигнато с обикновена промяна в Закона за съдебната власт, а другата – че това е конституционен въпрос. Има и мнения, че това не е просто конституционен въпрос, а е от онези въпроси, по които трябва да се свика Велико народно събрание. Аргументи има и в двете посоки. Чистият начин е това да стане с промяна в конституцията. Когато има съмнения е по-добре да се направи по-тежката процедура, за да се изчисти всяко съмнение относно конституционната съобразност на едно такова решение”, обяснява Вълчев.

Позицията му става факт само няколко часа, след като самата Меглена Кунева прогнозира, че противниците на съдебната реформа ще използват подобни аргументи.

“По време на преговорите сме го преживявали, когато Конституционният съд отхвърли предложението за промени в Закона за съдебната власт и там започнахме да се въртим в кръг по отношение на съдебната реформа. Това е лоша тактика за страната. Да се оправдаваме с това, че е необходима промяна в конституцията е първата стъпка, следващата стъпка ще бъде някой да каже, че е необходимо Велико Народно събрание. По думите им ще ги познаете”, заяви при представянето на стратегията вицепремиерът по европейските въпроси.

“Ако се стигне до това да се подкрепят промени в конституцията, за да се циментира направеното през предложението за съдебна реформа, ще го подкрепим. Не трябва промените в конституцията и идеите за Велико Народно събрание отново да изпратят в небитието желанието да имаме икономика, по-спокоен живот и това, което всички знаем какво означава – нормална държава”, добави Кунева.

Колегата й Вълчев обаче смята, че “дългосрочното решение е да се мине през конституционно мнозинство. Въпроси като мандати на главния прокурор и съдилища минават през конституционно мнозинство и тук пак ще има конфликт с едно старо решение на Конституционния съд дали се засяга формата на държавно управление”.

“Много приказки се изприказваха, че трябва да се намали политическата квота, т.е. тази, която минава през Народното събрание (НС) и да се усили квотата на самите магистрати. Това със сигурност не може да стане без промяна в конституцията, защото там ясно е казано кой каква част от членовете на ВСС избира. Второ, ако се направи тази промяна, без да започнат да работят две колегии, без промяна в конституцията, възникват много въпроси, които са от гледна точка на това как технически ще решат няколко проблема. Например: Какво става с тези, които се избират от НС? Те в коя от двете колегии ще заседават? В тези колегии по еднакъв брой хора ли ще има в тях? НС може да избере или само съдии, или само следователи, или само прокурори, или шарено, или пък някакви юристи, или пък само университетски преподаватели. Тук възникват твърде много въпроси, които ще трябва да се решават на парче”, добавя юристът.

По думите на Вълчев настоящият парламент би могъл да постигне конституционно мнозинство, но ако “се говори по-ясно около кои 5 точки търсим съгласие – ако кажем, че търсим съгласие около това да разделим ВСС на две, защото първо, второ, трето, четвърто… Аз мисля, че ще се намери такова мнозинство”.

“Всичко може да бъде направено, проблемът е, че не всеки може да го направи. Една голяма част от нещата, които се предлагат, са разумни. Но трябва да сме наясно, че съдебната система не е някаква система, от която се интересуват съдиите и юристите. Това е система, която засяга живота на всеки българин и икономиката на страната. Никой нормален човек няма да дойде да си инвестира парите в страната, ако знае, че не може да разчита на правоохранителните органи. Струва ми се, че малко подценяваме тези неща”, добавя той.
Вълчев е скептик по отношение на ползотворното влияние, което би оказало върху работата на ВСС разделянето му, тъй като “това е един щрих”: “Ако някой си мисли, че като го разделим на две ще решим някакви въпроси, това е грешка. Но ако е част от една обща политика, това може би проработило.”

“Напоследък много се говори за оставка на ВСС, това е по-скоро политически въпрос. Има морални основания да се иска оставката на ВСС, в това няма съмнение. В крайна сметка каквото и да се говори, това е поредният състав на ВСС, който е под очакванията на обществото. Това е истината. Такива морални основания има. За мен въпросът е друг. Ние искаме оставката на ВСС и избираме нови хора. Къде е разликата? При едни и същи правила, при една и съща обстановка като изберем нови хора и тези хора един бог знае какви са, няма да се получи промяна. Този състав на ВСС беше избран при мнозинство на ГЕРБ, в момента той ще стане отново с категоричното мнозинство на ГЕРБ. Да, с други политически сили, но това ще е въпрос на компромис. Кое ни гарантира, че новите ще са по-добри от старите? Защото аз нищо не виждам, че ще ни го гарантира това нещо”, продължава Вълчев.

Според него в случая със съдебната реформа е много важно да се възприеме принципът, че “когато имаш системен проблем, ти трябва да го решиш с промяна в системата. Когато имаш персонален проблем, можеш да го решиш и със смяна на личностите. В случая смяната на личностите може да подобри малко нещата, но тя не може да подобри системата. Системата се нуждае от промяна. Личностите са вторичен въпрос”.

В крайна сметка Вълчев обаче не се обявява нито категорично “за”, нито “против” стратегията за съдебна реформа, заявявайки, че “правителството, независимо от неговия цвят, трябва да бъде подкрепяно в правилните неща, а в неправилните – да го критикува. Това е една много малка стъпка в приемането на тази стратегия. Истинският път тепърва предстои”.