От МВР са изготвили нов вариант на свидетелството за регистрация на моторните превозни средства. По този начин ще бъде променена информацията, която се вписва в големия и малкия талон и ще се избегнат проблемите на българите в Гърция. По време на отчета за едногодишното си управление транспортният министър Данаил Папазов коментира, че проблемите с големия талон са изцяло пропуск в нашето законодателство и гърците имат пълното право да изискват подобна информация.

За да бъде решен проблемът с големия талон на автомобилите, който гръцките власти изискват, МВР ще промени информацията, която се съдържа в двете части на свидетелството за регистрация, каза директорът на „Автомобилна администрация” Димитър Ганев.

„Колегите казаха, че готвят, мисля даже, че е готов, проект за нови документи или нови варианти на част първа и част втора от свидетелството за регистрация, като в част втора ще бъдат включени данните, за които настояват гръцките власти”, обясни Ганев.

Издаването на голям и малък талон по новите изисквания ще започне до няколко месеца. Подмяната на старите документи с нови ще става поетапно, при изтичане на тяхната валидност.

Ганев коментира и новите правила за провеждане на шофьорски изпит, които бяха въведени на 1 юни. Тяхната цел бе елиминиране на корупционните практики. Все още няма статистика за тези резултати, но се оказва, че има недостиг на изпитвачи в страната след въвеждане на промените.

„Много интересен е фактът – на нас вече не ни достигат изпитващи. Нямаме желаещи за тази работа. Имаме криза за изпитващи вече в няколко региона – Пазарджик, Търговище, Варна, Добрич. Няма желаещи да работят това”, допълни той.

По време на отчета на транспортното министерство за последната една година министър Данаил Папазов коментира и системата за продажба на онлайн билети за пътуване с БДЖ.

„Доста голяма част от билетите по влаковете, особено тези, които са резервирани на пътувания в рамките на няколко дни, почти изцяло вървят през електронна резервация. Към края на месец октомври би трябвало да приключи проектът с връзване на абсолютно цялата система на всички гари и направления, което значително ще повиши покупката на билети по електронен път”, поясни министърът.

Папазов допълни, че системата за купуване на онлайн билети вече е надминала предварителните очаквания.