Седем неправителствени организации за последен път настояха ВСС да промени правилата си и да избере новия председател на Върховния касационен съд с гласуване с бюлетини.

“Все още обаче не е безнадеждно късно. В деня на самия избор ВСС има възможност да прояви здрав разум, кураж и независимост и да вземе решение за гласуване чрез хартиени бюлетини. Не съществува, както се твърди от ВСС, пречка за промяна на правилата в тази насока непосредствено преди провеждането на избора”, се казва в писмото, изпратено в сряда до ВСС. Изборът ще се проведе в четвъртък.

То е подписано от Българския институт за правни инициативи, Български адвокати за правата на човека, Българския хелзинкски комитет, РискМонитор, Центъра за изследване на демокрацията, Център НПО Разград и Съюза на съдиите в България.

Кандидати за високия пост са двамата заместник-председатели на ВКС Павлина Панова и Таня Райковска

Според неправителствените организации промяната за гласуване ще осигури равнопоставеност по време на утрешния избор и ще гарантира тайната на вота. Те коментират още, че въпросът как ще се гласува не е маловажен детайл, защото това предопределя конституционно гарантираните тайна на вота и равнопоставено отношение към участващите в избора.

Седемте организации споделят, че не могат да проумеят упорството на ВСС да се гласува машинно, още повече, че системата им не генерира електронна интегрална бюлетина. Така не може да се гласува едновременно.

Според източници на Mediapool от ВСС Таня Райковска е най-вероятният победител във вота. Според тях само тя може да разчита на необходимите 17 гласа, за да оглави съда, а нейният конкурент в лицето на Павлина Панова е без шанс в процедурата.

Ако Райковска все пак не успее да консолидира нужната подкрепа около себе си, то ВСС ще избере новия председател на ВКС след парламентарните избори. Тогава съдебният съвет ще има възможност да ориентира своето решение според новата политическа конюнктура. Това може да се окаже значително по-вредно за съдебната система развитие от един очакван избор на Таня Райковска за шеф на съда.

Неофициалната информация получава своето частично потвърждение и от публичните сигнали, които ВСС излъчваше досега.

Кандидатурата на Таня Райковска бе издигната, след като стана ясно, че Павлина Панова ще участва в конкурса. И двете са авторитетни съдии и се ползват с уважението на своите колеги. Зад Райковска обаче официално застанаха членове на ВСС, които са част от т.нар. управляващо мнозинство във ВСС – Каролина Неделчева, Даниела Костова, Светла Петкова, Милка Итова и Мария Кузманова. Рядко ВСС не е избирал кандидат, когато някой от тези членове застане зад него.

Зад Павлина Панова застанаха петима членове, но четирима от тях са част от стабилната опозиция във ВСС. Самата опозицията рядко надхвърля 6-7 членове. Всичко сигнали от съвета водят до извода, че Панова трудно може да разчита на повече от седем гласа в своя полза, а идеята, че би могла да получи необходимите 17 гласа, граничи с фантастика.

С издигането на Таня Райковска ВСС постигна и друг търсен ефект – разби консолидацията в съдийските среди, която би се получила, ако Панова беше единственият кандидат за шеф на ВКС от върховния съд. Показателно бе, че колегите на двете съдийки отказаха да подкрепят явно някоя от тях. Без да издигне Райковска, мнозинството във ВСС много по-трудно щеше да обясни защо не избира Панова.

Таня Райковска е председател на Търговската колегия на ВКС, заради чиято порочна практика по дела, свързани с търговските марки, Европейската комисия (ЕК) е открила производство срещу България за неизпълнение на задължения, съобщи преди ден сайтът “Съдебни репортажи”.

Заради решение на ВКС миналата година в съда в Люксембург е било образувано дело по преюдициално (предварително – бел. ред.) запитване от холандски съд за това дали решението на съд в ЕС (в случая българския ВКС) може да не се признае, ако то видимо противоречи на правото на ЕС.

ВСС се оказа и изключително устойчив на натиска на Европейската комисия да промени компрометираните си правила за избор. Гласуването ще се проведе с електронната система на ВСС, която прави вота неравнопоставен, а първият поставен на гласуване има предимство. Първа ще бъде Таня Райковска и мнозинството ще може по-лесно да се консолидира. Извън това членовете на ВСС сравнително лесно могат да гледат наоколо кой от колегите им какво копче натиска, защото това се вижда. Това позволява мнозинството да се самоконтролира, ако има такова желание.