Лидерът на СДС Божидар Лукарски остава номинацията на Реформаторския блок за министър на икономиката във втория кабинет “Борисов”, който предстои да бъде гласуван в петък от парламента.

Това става ясно от кратко съобщение до медиите, изпратено от името на Председателския съвет на формацията, който бе свикан на спешно заседание в четвъртък. Поводът за събирането му бе остър призив от страна на Гражданския съвет към блока – номинацията на Лукарски да бъде незабавно оттеглена.

“Номинациите на Реформаторския блок за членове на кабинета са Меглена Кунева, Божидар Лукарски, проф. Тодор Танев, Николай Ненчев и Петър Москов, както и служебните министри Христо Иванов и Даниел Митов”, гласи въпросната информация, в която се припомня, че вече е подписано и коалиционно споразумение с ГЕРБ,

Няколко часа по-рано Гражданският съвет на Реформаторския блок се обяви категорично срещу номинацията на Лукарски за министър на икономиката, заявявайки, че излъчването на кандидатите за членове на кабинета може да бъде резултат единствено от колективната воля на политическите органи на двете преговарящи страни. Доводът бе, че само този порядък на вземане на решения би гарантирал, че членовете на кабинета ще носят своята отговорност за управлението и че ще бъдат зависими от правилата, установени в коалиционното споразумение.

“Ето защо ние сме изненадани от публично разпространената информация, че министър на икономиката ще бъде Божидар Лукарски, председател на една от партиите в Реформаторския блок. Длъжни сме да заявим, че към днешна дата нито членовете на Гражданския съвет, нито пък лидерите на партиите в РБ могат да отговорят на въпроса кой е предложил кандидатурата Божидар Лукарски. При това тъкмо в качеството на министър на икономиката. Твърдим го убедено, тъй като икономическият ресор изобщо не е бил обсъждан в процеса на преговорите. Още по-малко пък каквато и да е персонална кандидатура за него. За това говорят както решението на парламентарната група по тези въпроси, така и проведеното обсъждане в Председателския съвет.

При това положение ние не може да смятаме кандидата за министър на икономиката за номинация на Реформаторския блок. В случай, че кандидатурата му е издигната от СДС, партиятаq на която той е председател, и съответно възприета от мандатоносителя, ние считаме това за двустранна договорка. Както е известно, по силата на правилата в РБ такива преговори и договорености между отделни партии от политическия съюз, от една страна, и мандатоносителя – от друга, са извън добрите партньорски отношения, установени в процеса на преговорите.

Ние не оспорваме правото на Божидар Лукарски да бъде излъчен от РБ и да участва в кабинета, но държим на принципите и правилата. Тези правила, които бяха приложени при определянето на останалите членове на кабинета, предложени от Реформаторския блок. Заедно с това, обаче, не може да си затваряме очите, освен пред неяснотата около тази номинация, и пред още един проблем. Ние считаме, че кандидатурата е крайно неподходяща с оглед на неговото образование, професионален опит, капацитет и способност да се справи със задачите в сектора, които произтичат от програмната декларация.
Настояваме ПГ на Реформаторския блок и Председателският съвет незабавно да се произнесат по случая и съответно да оттеглят кандидатурата на Божидар Лукарски за министър на икономиката в кабинета. Настояваме, също така, преговорният екип на ГЕРБ и кандидат-премиерът Бойко Борисов да се съобразят с фактите и да ревизират своето решение”, пишеше в декларацията.

Тя бе подписана от Гроздан Караджов, Атанас Славов, Виктор Лилов, Евгений Кънев, Иван Иванов, Мартин Димитров, Михаил Неделчев, Нели Огнянова, Петър Славов, Пламен Даракчиев, Ралица Ковачева, Тодор Танев, Трайчо Трайков, Юлияна Николова и Владимир Стойчев.

Малко след полунощ в сряда пък самият Божидар Лукарски защити правото си да бъде министър, публикувайки подробно обръщение към критиците си във Фейсбук. В него разви тезата си, че не е нужно да разбира от математика и цифри, за да заема този пост, а просто да познава и спазва законовата рамка в този сектор.