Българското правителство започва разговори с правителствата на 19-те страни от еврозоната за старт на присъединяването ни към общата валута.

Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов във Вилнюс, цитиран от „24 часа“.

Той бе в столицата на Литва за окончателното влизане на 19-тата страна от ЕС в еврозоната и премахването на местната валута. От полунощ на 15 януари в Литва вече се плаща само с евро.

“Има политически консенсус, че трябва колкото се може по-бързо да приемем еврото”, каза Горанов, но не определи дати за влизане в чакалнята на механизма ERM 2 и последващо приемане на еврото като официална валута. Напълно възможно е да влезем поне в чакалнята до 2018 г., когато приключва мандатът на сегашното правителство, каза той.

България ще поиска от 19-те страни, които вече ползват еврото като валута, пътна карта с ангажиментите на страната ни и реформите, които трябва да извършим за допускането ни в механизма ERM 2.

Няма предварителни условия за влизане в него, съответният кандидат трябва да отговаря на изискванията на страните в еврозоната за структурни реформи и стабилност, обясни Горанов. Затова било особено важно да получим политически ангажимент какво 19-те очакват от България.

Смяната на лева с еврото ще има положителен икономически ефект върху България, категоричен е Горанов. Финансовият ресурс, който може да заема страната, ще е по-евтин, отпада пресмятането на валутния риск, ще се увеличат и чуждестранните инвестиции, посочи той. Според министъра има механизми за контролиране на цените, така че да не се допусне покачването им заради смяната на валутата.