Сградата на ул. “Врабча” 23 в София е най-желана за централа от партиите. НДСВ отказва да освободи държавния офис, който заема, ЗНС на Румен Йончев и АБВ на Георги Първанов искат да се нанесат там, а Министерството на финансите – да настани НАП, научи “24 часа“.

От няколко месеца Областната управа в София се опитва да накара НДСВ да освободи централата, защото партията е изгубила правото си на офис, осигурен от държавата. Още през юли областният управител Росен Малинов е прекратил едностранно договора за наем с НДСВ от 2005 г. и е издал заповед за изземване на етажа поради отпаднало основание.

След разговори с ръководството на НДСВ изпълнението на заповедта е спряно до обявяване на резултатите от парламентарните избори. И на тях обаче партията не получава над 1% от действителните гласове, както изисква Законът за политическите партии, за да има право на офис от държавата. Резултатът на НДСВ на вота е 0,24%.

Затова Малинов възобновява изпълнението на заповедта и дава срок до 20 ноември НДСВ да освободи имота.

Ако партията откаже, на 21 ноември държавата ще си го вземе принудително. На 17 ноември обаче НДСВ подава жалба в административния съд. Така до произнасяне на съда партията остава на ул. “Врабча” 23.

Междувременно Министерството на финансите е започнало процедура по обявяване на имота, който е частна държавна собственост, за публична. Целта е той да бъде предоставен на НАП след решение на Министерския съвет.
За партийна централа пък са го поискали ЗНС на Румен Йончев и АБВ на Георги Първанов. И двете партии обаче са част от коалиции. Засега писмено интерес към сградата е заявила само АБВ.

Писмото е изпратено на 3 ноември, а областната управа е изпратила преписка до регионалното министерство, което трябва да реши дали да предостави имота и да внесе доклад в Министерския съвет.
Според Малинов обаче има неясноти в закона, когато става дума за предоставяне на държавен имот на партии, които са част от коалиции.

“Почти всички партии сега, които имат право на държавен офис, са част от коалиции. Законът обаче не уточнява коя от партиите в дадена коалиция може да го получи и дали трябва да се осигурят имоти на всички. Затова искаме партиите да представят решение на коалиционния съвет кои са упълномощените лица да искат централа. Поискахме с писмо от парламента справка кой депутат от коя партия е, но ни отговориха, че регистрацията в НС е по парламентарни групи”, обясни Малинов.

Така например в Реформаторския блок СДС и ДСБ имат централи, предоставени от държавата. Офис преди време искаше и друга партия от блока – “Движение България на гражданите”. Те обаче не харесаха нито един от предложените имоти.

Имот за партийна централа на “Движение 21”, което получи 1,19% на изборите, е поискала и Татяна Дончева. Движението също е харесало сградата на ул. “Врабча” 23, но е готово да разгледа и други помещения, които областната управа предложи.

АБВ и “Движение 21” тепърва ще започнат да оглеждат свободните държавни имоти. Предимство ще имат парламентарно представените партии.

Всички искат да са на жълтите павета. Имаме само 11 свободни имота – кантори и апартаменти. Някои от тях са в центъра, други по кварталите – в “Младост” и “Изгрев”, каза Малинов.

Той признава, че свободните имоти са сериозно амортизирани и се нуждаят от ремонт, защото през последните 5 г. не е даден нито лев за капиталови разходи.
В момента освен НДСВ няма друга партия, която трябва да освободи партийната си централа. Всички си плащали редовно наемите. Със СДС е сключено споразумение
за погасяване на дълга от около 70 000 лв. за данък сгради и такса смет, които дължат за централата на ул. “Раковски” 134. Сините плащали редовно вноските по него. Дългът трябва да бъде изчистен за година и половина. Все още тече и делото за централата на БСП на ул. “Позитано” 20. Там реститути имат претенции за част от имота.