Народните представители приеха на изборите да гласуваме с два знака в хартиената бюлетина – „X” и „V”. Червеният депутат Мая Манолова поиска да се въведат и двата знака за гласуване, за да се даде по-добра възможност на избирателя да упражни правото си на глас.

От ГЕРБ заподозряха контролиран вот на определени групи избиратели.

„На последните избори броят на недействителните бюлетини беше над 400 000. Една от причините за недействителните бюлетини бе заради начина, по който е поставен знакът „Х”. В крайна сметка разумът на закона е избирателят да постави вота си по начин, по който еднозначно да може да бъде определена неговата воля. Една голяма част от бюлетините бяха обявени за недействителни, тъй като по инерция гласоподаватели са гласували с чавка – със знака „V”. Идеята не е да затрудняваме хората, не да правим насила техния вот недействителен, а да им създадем максимални облекчения свободно да упражнят правото си на глас”, заяви Мая Манолова от БСП.

В отговор на нейните думи Александър Ненков от ГЕРБ заяви: „Всичките аргументи, които току-що казахте, могат да важат за всеки един знак – било то „Х”, човка, пате, сърце или каквото и да било друго. Винаги може да има злоупотреби с това дали е излязло от квадратчето, дали не е излязло. В някои населени места именно чрез точно определен знак така лесно може да се контролира вотът”.