ГЕРБ има три варианта за правителство на малцинството – първият е в коалиция с ДПС, вторият – в коалиция с Реформаторския блок и с Патриотичния фронт, третият вариант е голяма коалиция с БСП, заяви социологът Андрей Райчев пред bTV.

Не можем да си позволим нови избори – такива са настроенията на хората, коментира Райчев.

Ниските резултати са удар за БСП, но това не е ново. БСП губи монопола в лявото пространство – това е голямата промяна след тези парламентарни избори, според социолога Андрей Райчев.

АБВ има над 4 на сто от гласовете, а Движение 21 на Татяна Дончева – 1 на сто от гласовете, аргументира се Райчев.

Най-вероятна е коалиция между ГЕРБ и ДПС според социолога Кънчо Стойчев. Възможни са две коалиции – с ДПС или с БСП, но втората е малко вероятна, коментира Стойчев.

При тази сложна конфигурация, българските лидери трябва да намерят начин да съставят стабилно правителство, дължат ни тази стабилност. Това коментира пред БНР доц. Анна Кръстева – политолог и преподавател в Нов български университет.

Топката е в полето на елита, този вот показва колко сложен е ребусът, който сме поставили на политиците, каза Кръстева. Задали сме тази сложна конфигурация, при която единствената възможна форма на управление, е коалиционно управление, посочи тя.

По думите й до момента политическите елити са се оказали изключително неопитни в предишните коалиции. Това обаче не значи, че не трябва да развиват нови умения, след като са се явили на избори, трябва да покажат възможност да съставят работеща коалиция и стабилност, отбеляза тя. Според нея не може да има повече бездържавност и институционален разпад. Политологът отбеляза, че българското гражданство е израснало в резултат на протестите, хората са много по-разумни и не са се хвърлили на врата на нови лидери. Няма нищо, което да изразява наивност и незрялост на българския избирател, добави тя.

Чрез задължителното гласуване ще се разбере реалният брой на гласоподавателите в страната, каза в студиото на ТВ7 Мира Радева от Институт за социални изследвания и маркетинг. Радетелите на пропорционалната система видяха до какъв абсурд и безизходица може да ни докара тя, допълни Радева. Тя уточни, че отдавна симпатизира на мажоритарната система, защото тя създава устойчиви мнозинства. Единствената власт, която стабилно държи авторитета си пред гражданите, е кметската власт, подчерта тя.