Коалиционен кабинет на споделената отговорност, без БСП и ДПС, с ясно подписано споразумение. Такива компромисни преговори ще водят тройка дами от ГЕРБ в опит да бъде съставено стабилно правителство. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов на първата си пресконференция след победата на парламентарните избори.

Борисов не е готов на компромис да не е премиер в бъдещия кабинет, но заместникът му Цветан Цветанов няма да бъде вътрешен министър.

Правителство на споделената отговорност означава бъдещият коалиционен партньор да има свои министри в кабинета, обясни Борисов. Той е дал пълни права на Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова да водят компромисни преговори за съставянето на новия кабинет. Спрял се на тях, защото трите били най-умерените и опитните в изпълнителната комисия на ГЕРБ. „Дал съм им пълните права да вземат решения на място“, каза Борисов.

Без БСП и ДПС в новия кабинет

ГЕРБ няма да прави правителство с БСП и ДПС, стана ясно още от обясненията на Борисов.

Лидерът на ГЕРБ използва на няколко пъти математиката, за да обясни защо това е невъзможно. Причината да не може да бъде съставен кабинет с БСП е слабия резултат на левицата на изборите. Математическият сбор показва, че ГЕРБ и БСП имат 123 депутати, което не е стабилно правителство, обясни Борисов.  По думите му ако левицата е имала 80 депутати, а ГЕРБ – около 100, то тогава е бил възможен кабинет по германски модел. Така че „техният слаб резултат води до нестабилност“, каза Борисов.

С ДПС няма да правим кабинет, каза Борисов. Той предупреди партията на Ахмед Доган, че ако не си вземе поука и продължи да се заиграва с националистическия вот никой няма да иска да управлява с тях.

Реформаторският блок пък трябва да знае, че има граници, докъдето може да се стигне с компромисите, посочи Борисов.

Урок от германския канцлер

Лидерът на ГЕРБ се е консултирал с германския канцлер Ангела Меркел как се водят преговори при съставяне на коалиционен кабинет.

Меркел обяснила на Борисов, че първо се преговаря по темите, по които има разбирателство между партиите. Въпросите, по които имат различия се оставят за последно, каза Борисов.

Той не пожела да коментира евентуален състав на бъдещ кабинет.

Резултатите от изборите – при ГЕРБ е най-добре

Резултатите от парламентарните избори показват, че „при ГЕРБ е било най-добре, а пък който каквото ще да си говори“ – така Борисов разчете изборната победа на партията му, която обаче не успя да му донесе абсолютно мнозинство в парламента.

„Видно е, че ГЕРБ е спечелил повече от втория и третия взети заедно … Категорично няма избори в Европа да са спечелени с по-добър резултат“, каза Борисов.