Няколко дни, след като стана ясно, че по сигнал на новия политик Николай Бареков прокуратурата е образувала проверка за държавна измяна срещу Росен Плевнелиев, а след това я е прекратила по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, от ГЕРБ най-накрая реагираха по случая.

“Всички ние ставаме свидетели как прокуратурата не познава Конституцията в България. Прокуратурата минава в пълно незачитане на българското законодателство и виждате, че се осъществяват репресии и проверки към президента, както и към мен. Това е нещо, което наблюдавам в последните 12 месеца”, коментира в четвъртък зам.-председателят на опозицията Цветан Цветанов.

Въпросната проверка бе започната от Софийската градска прокуратура по сигнал на Бареков за неотдавнашната среща на Плевнелиев с шеф на ЕВН Щефан Шишковиц във Виена. След като действията на държавното обвинение станаха достояние на медиите, главният прокурор разясни, че е получил обаждане от президентството и веднага е изискал по преписката да се произнесе Върховната касационна прокуратура.

Впоследствие проверката е била прекратена заради гарантирания в конституцията имунитет на държавния глава. По думите на Цацаров това е трябвало да постанови и Градската прокуратура. Той обаче коментира, че проверката не била образувана от незнание или по политически мотиви.