Ако в рамките на 1 година след вече получено административно наказание шофьор без книжка седне отново зад волана, наказанието вече да е затвор от 1 до 3 г. и глоба до 1200 лв. Това е една от поправките в Наказателния кодекс, която предлагат депутати от ГЕРБ начело с Цецка Цачева, пише съобщава “Труд“ в неделя.

Ако нарушението бъде установено, докато тече изпитателен срок при лишаване от право на шофьорска книжка, извършителят може да излежи до 3 г. и да получи глоба до 1000 лв., пише в проекта.

Депутатите искат и завишени санкции за водачи, които причинят имуществени вреди, телесна повреда или смърт по непредпазливост заради употреба на алкохол или наркотици. Поправките са заради зачестилите случаи на катастрофи. От началото на 2014 г. по пътищата са загинали 601 души, а за същия период през 2013 г. жертвите са били 549, пише в мотивите към проекта. Според вносителите употребата на алкохол и опиати е сред основните причини за черната статистика.

При шофиране с над 1,2 промила алкохол в кръвта санкцията вече ще е от 1 до 3 г. зад решетките и глоба до 1000 лв., ако поправките бъдат приети. Сега наказанието е до 1 г. затвор.

Ако водач кара с над 0,5 промила, след като вече е бил осъден за шофиране в нетрезво състояние, го заплашват до 5 г. лишаване от свобода и глоба до 1500 лв., предлагат депутатите. От 1 до 3 г. затвор и парична санкция ще грози и нарушители при употреба на наркотици. При рецидив санкцията ще е от 1 до 5 г. зад решетките.

При причиняване на телесна повреда на повече от едно лице след употреба на алкохол или опиати максималното наказание да е до 9 г. затвор. При причиняване на смърт санкцията да е от 15 до 20 г. лишаване от свобода, искат още от ГЕРБ.