Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще подкрепи БСП в предложението да се въведе задължително гласуване.

„Искам 100% от българите да отидат и да гласуват, защото това е най-представителното за едно управление”, заяви Борисов.

Думите му подкрепи и заместникът му в партията Цветан Цветанов, който обяви, че именно чрез едно задължително гласуване ще се елиминира процентът на платените гласове и на купения вот.

По този начин резултатите на партиите при едни евентуални предсрочни избори, каквито според Цветанов е най-удачно да се проведат пред септември или най-късно октомври тази година, ще бъдат различни за партиите, спрямо резултатите от евровота на 25 май.

Борисов отказа да коментира днешната пресконференция на лидера на левицата, като подчерта, че проблемът му е не какво иска Станишев, а състоянието, в което днешните управляващи оставят държавата. Българите, убеден е той, трябва да знаят какво е положението в момента и, че ще стане още по-лошо.

Ако имаме възможност да водим преговори един ден, ще поканим всички партии, ще търсим съгласие, защото страната е пред катастрофа, категоричен е лидерът на ГЕРБ.

Според Цветан Цветанов Станишев атакува най-вече ДПС с идеята за въвеждане на задължително гласуване. Уязвима от парламентарно представените в момента партии била и Атака, защото с гласовете, които двете формации са получили на евровота, при висока избирателна активност над 60 на сто, няма да могат да прескочат 4-процентната бариера, смята заместникът на Борисов в партията и в ПГ.

Според Цветанов с въвеждането на задължително гласуване ще се даде възможност на хората да носят и своя морален ангажимент, тъй като това е начинът да се спре търговията с гласове. За ГЕРБ приоритет оставало електронното гласуване, защото ще
улесни българите зад граница при упражняване правото им на глас.