Политическа партия ГЕРБ води с над 10% преднина пред БСП на изборите за Европейски парламент у нас, показват първите резултати от 50% извадка от паралелното преброяване на “Алфа рисърч”, цитирани от Нова ТВ.

Пет формации ще изпратят общо 17 български депутати в Европейския парламент.

Избирателната активност днес, по неокончателни данни, е 34,82% като все още няма данни от район Ловеч, съобщиха от ЦИК

Вероятно с данните от Ловеч активността ще се качи до 37-38% – приблизително същото ниво, каквото беше на предишните избори за Европарламент, коментираха от Централната избирателна комисия пред БТА.

Според данните, постъпили досега в ЦИК, най-висока е била избирателна активност в район Кърджали – 43%, а в Стара Загора – 41%. В столичните избирателни райони са гласували около 34% от имащите право на глас.

Според 50% изпълнена извадка от паралелното преброяване на “Алфа рисърч” ГЕРБ печели 30,2%, а БСП – с 19,5%.

ДПС е трета политическа сила с 16,8%, а Николай Бареков с партията си “България без цензура” е четвърти с 10,6%.

“Реформаторският блок” ще има един представител в ЕП – коалицията събира 6,5%. Всички останали партии са под изборния праг от 5,78%. “Атака” имат 3,7%, АБВ – 3,4%, а НФСБ – 2,7%.

Директорът на “Алфа рисърч” Боряна Димитрова коментира изборния резултат като голям срив за БСП и силно представяне за ГЕРБ, Реформаторския блок, както и на “България без цензура”.

“Галъп”: Увеличава се разликата между ГЕРБ и “Коалиция за България”

Според 80% от паралелното преброяване на “Галъп интернешънъл” ГЕРБ получава 29,3% на вота, “Коалиция за България” (КБ) – 19,3%, ДПС – 19,2%, коалицията “България без цензура” (ББЦ) – 10,6%, а Реформаторският блок (РБ) – 5,7%. Това каза за БНР социологът Димитър Ганев.

Изненадата в случая е, че “БСП изглежда много гузно до ДПС или обратното”, коментира Ганев. По думите му в мандати тези данни биха изглеждали така: ГЕРБ – 6, КБ – 4, ДПС – 4, ББЦ – 2, РБ – 1.

Извадката от другите гласове, които изчакваме да дойдат при нас са по-скоро от по-големите градове, така че РБ изглежда по-скоро с представителство в Европейския парламент, каза социологът.

В отговор на въпрос Димитър Ганев каза, че не вярва да се стигне до вариант КБ да отиде на трето място, въпреки близките стойности с ДПС. Той изрази очакване оставащите за преброяване гласове да намалят малко процента на ДПС и да вдигнат този на КБ.

“Медиана”: ГЕРБ получава 27,6% от гласовете

БСП получава 20,2%, на трето място е партията на Лютви Местан с 14,6%, следвана от “България без цензура” на Бареков с малко над 11,6%.

“Реформаторският блок” ще трепери до последно, сега са на границата – печели 5,9%о от гласовете при 90% обработени протоколи, каза Кольо Колев от социологическа агенция “Медиана”. Математическата граница е 5,88 процента, но дори и това изследване е натоварена с известна грешка, добави той.

“Сова Харис”: При 87% ГЕРБ получава подкрепата на 29,57% от гласовете, ДПС е втора политическа сила с 20.42%

БСП получава 18,33%, на трето място е партията на Лютви Местан с 14,6%, “България без цензура” печели 11,14% и “Реформаторският блок” – 5,4%. Вероятно единият мандат на “Реформаторския блок” ще премине към “България без цензура”, каза Васил Тончев от социологическа агенция “Сова Харис” в студиото на ТВ7.

За ДПС са гласували 39% от ромите, според данни на “Сова Харис”, представени пред ТВ7

За “Коалиция за България” са дали гласа си 26% от ромите, за ГЕРБ – 11%, за “България без цензура” – 9%, за Реформаторския блок – 3% и за други партии – 10%. При гласуването липсват хората от малкия град и от селото, каза Васил Тончев от агенцията. Той уточни, че това са данни от екзит пол към 18 ч. Той допълни, че избирателите в България, които са гласували днес, са около 2 милиона, което е изненадващо малко.

По данни на “Екзакта рисърч груп” за Агенция “Фокус”, на базата на 63% неокончателна извадка, резултатите от евроизборите са: ГЕРБ – 29,4 %; БСП – 21,2 %; ДПС – 13,5 %; ББЦ – 11,2 %; РБ – 7 %.