След протест на стотици хора и заплаха за разваляне на управляващата коалиция ГЕРБ са склонили да отложат спорните пенсионни промени за март. Те предвиждаха младите българи да избират да се осигуряват само в НОИ или и в частен фонд.

В момента тече среща в парламента между инициатора на промените финансовият министър Владислав Горанов и групата на Реформаторския блок. След нея се очаква да бъдат направено изявление за медиите.

“Очертава се важна победа – ГЕРБ са на път да отложат промените, касаещи частните пенсионни фондове. Разумът започва да надделява, всички мерки за промяна на пенсионната система ще се обсъждат до март месец”, написа  депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров във Фейсбук.

“Предложенията за НОИ се отлагат за март, мъдро решение, което ще даде време да се измисли най-подходящото решение”, писа и друг депутат от РБ Нестимир Ананиев във Фейсбук.

Решението идва след призива на президента Росен Плевнелиев за отлагане на взимането на решението за пенсионния модел за края на март.

 

Предишният държавен глава Георги Първанов също критикува решението на ГЕРБ за пенсионните промени и обяви, че при многократно нарушаване на коалиционното споразумение АБВ ще напуснат управлението. Първанов видя в предлаганите промени за вноските в НОИ сближаване между ГЕРБ и ДПС, което върви с бързи темпове.